Германска компания дала рекордни подкупи за военна поръчка в Гърция

Германската компания Феростаал е дала милиони евро подкупи и комисиони, за да спечели договорр за строеж в Гърция през 2000 г. на подводници от типа 214 за нуждите на гръцките военноморски сили, пише в неделя атинският в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Това е поредната компания, обвинена в подкупи, след като бяха направени разкрития за корупция с участието на Сименс, МАН и Даймлер.

Представители на Феростаал казали пред прокуратурата в Мюнхен, че комисисионите са били над 5 на сто и че за строежа на подводницата "Папаниколис" са били внесени между 10 и 12 млн. евро. Договорът за този тип подводници възлиза на 1.8 млрд. евро.

Раздаваните от Феростаал рушвети се били установени след разследване в компанията МАН, дъщерна фирма на Феростаал, извършено през 2008 г. от прокуратурата в Мюнхен. Магистратите разкрили цяла мрежа от офшорни компании на германския гигант, чрез която са били осъществявани незаконни плащания по целия свят. Те са ставали чрез дъщерна фирма на Феростаал, базирана в Лондон.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?