Германска компания влага 21.5 млн. лв. в завод за кабели край Враца

Германска компания влага 21.5 млн. лв. в завод за кабели край Враца

Германската компания "МД Електроник" (MD Elektronik) ще инвестира 21.5 млн. лв. в завод за автомобилни кабели във Враца. Дружеството получи сертификат за първокласен инвеститор - клас А от министъра на икономиката Емил Караниколов.

Компанията ще изгради фабрика за кабели край Враца. За целта дружеството купи 83 дка от общината.

Инвестиционният проект предвижда изграждане на производствени, логистични и офис сгради и с обща застроена площ от 9950 кв. м. Предприятието ще произвежда кабели за пренос на данни и електронни компоненти, коаксиални части и кабели за медия и мултимедия модули. За целите на производствения процес дружеството ще закупи и оборудва фабриката с различни ръчни, полуавтоматични и автоматични машини, се казва в съобщението на икономическото министерство.

Плановете са да бъдат разкрити 300 работни места. Предвижда се и разширение, ако пазарът на труда го позволи.

Справка в Търговския регистър показва, че в края на октомври 2018 г. германската компания е регистрирала местно дружество - "МД Електроник" ЕООД, с предмет на дейност високотехнологично производство на кабели за пренос на данни и 2 млн. лв. капитал. Управители са един германски гражданин и двама чехи.

Групата MD Elektronik произвежда различни видове кабели за над 40 марки автомобили. Продуктите му са интегрирани в повече от 170 модела на автомобили на над 25 производители. За групата работят около 5000 служители. Според публикации в германските медии оборотът ѝ е 357 млн. евро за 2016 г. (компанията не е публична и не обявява официално отчетите си). В Германия се намира само централата, а производствените предприятия са разположени в три държави на три континента, като целта е да са максимално близо до клиентите. Първият и най-голям завод е в Чехия, където работят 3700 души. Компанията има също предприятие в Китай, което снабдява азиатските клиенти, а най-новото ѝ производство е в Мексико, откъдето обслужва страните от НАФТА.

За периода 2014 - 2018 година сертифицираните проекти в автомобилния сектор са 17 на брой на обща стойност 300 млн. лв., а разкритите работни места са близо 8000, каза Караниколов.

"Безспорно, автомобилното производство е един от приоритетните сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалното развитие. В сектора са заети повече от 170 предприятия – международни и местни компании, производители на части и компоненти за автомобили", посочи икономическият министър.

Споделяне

Още от Бизнес