Германска пивоварна прави ток от бира

Германска пивоварна пести около десет процента от енергийните си ресурси като използва ток, гореща вода и пара, добити от отпаден продукт, получаван в хода на производството на бира. Това става с помощта на двигател на "Дженерал Електрик" (GE), който изгаря уловения отделян при пречистването на водата за произвежданата бира биогаз, съобщиха от компанията. Съоръжението работи и с обикновен природен газ.

Иновацията се използва от 2005 г. в завод на "Битбургер Брюъри" в Битбург, близо до големия германски град Трир и границата с Люксембург,. Предприятието на една от ней-известните немски пивоварни, основана през 1817 г., е спестила и над 10 000 тона въглеродни емисии за седемте години от използването на технологията. Двигателят е и доста по-ефективен в сравнение с използваният до преди това парен котел.

Досега GE е доставила близо 2200 подобни двигатели за различни независими частни проекти в Германия, които взети заедно генерират електричество равностойно на това, необходимо за захранване на близо 3 милиона домакинства в Европейския съюз.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?