Германска провинция ще довърши Северен поток-2 чрез фондация

Така ще се избегнат американските санкции за фирмите по строителството

Германска провинция ще довърши Северен поток-2 чрез фондация

Ландтагът (местният парламент) на федералната германска провинция Мекленбург-Предна Померания гласува с огромно мнозинство създаването на фондацията "Защита на климата и околната среда MV".

Освен всички други обявени цели, тя трябва да помогне за завършването на строителството на газопрорвода "Северен поток-2" в Балтийско море, въпреки санкциите от страна на САЩ, съобщавагерманското изданиеTaeglicher Anzeiger.

Инициативата за създаване на фондацията е на местното правителство, а сред декларираните цели е развиването на зелена енергетика. Природозащитни организации разкритикуваха фондацията, като "измамна" и твърдят, че защитата на климата и природата в нейното име е само "маскировка".

Премиерът на провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швесиг (от социалдемократическата партия- СДП) заяви пред местния парламент, че газопроводът "Северен поток-2" от Русия до Германия е от огромна икономическа важност за провинцията с център Шверин, затова и германското федерално правителство трябва да го поддържа. Специално за Мекленбург-Предна Померания строителството означава много работни места по пристанищата на Балтийско море. 

Целта на фондацията е именно избягване на американските санкции, с които САЩ заплашиха всички компании, свързани с изграждането на тръбопровода. Чрез "Защита на климата и околната среда MV" обаче те ще могат да работят по "Северен поток-2", като дейността им ще минава през фондацията, тъй като фондациите не попадат под американските санкции. Освен това фондацията ще се заеме и със закупуването на материали и приспособления за дострояването на газопровода.

Председател на фондацията е бившият премиер на Мекленбург-Предна Померания Ервин Зелеринг (СДП). Провинцията внася в уставния ѝ капитал 200 000 евро, а операторът на газопровода - Nord Stream 2 AG (основан от "Газпром"), ще внесе 20 млн. евро. Енергийният министър на провинцията Кристиан Левел (СДП) обяви, че ще бъдат внесени и още 40 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?