Германската академия на науките: Правителството може да отвори част от училищата

Магазините и ресторантите могат отново да заработят, личните пътувания и екскурзиите трябва да почакат

Германската академия на науките: Правителството може да отвори част от училищата

Германската академия на науките заяви в понеделник, че правителството може да отвори част от училищата при условие, че се спазват правилата за хигиена, за да бъде ограничено разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Влиятелната академия заяви, че възобновяването на работата на част от училищата ще помогне за възстановяването на обществения живот, но предупреди, че броят на новите заразени трябва да остане нисък.

Академията, базирана в град Хале, заяви, че правителството трябва да въведе изискване хората да носят маски в обществения транспорт.

Канцлерът Ангела Меркел, чието правителство преценява какви действия да предприеме, за да може Германия да излезе от карантината, заяви, че становищата на академията са много важни за решенията на управляващите.

Академията на науките направи и други предложения за постепенно завръщане към нормалния живот, като заяви, че магазините, ресторантите и правителствените учреждения трябва отново да заработят, но че личните пътувания, екскурзиите и повечето обществени събития трябва да бъдат възобновени постепенно.

Броят на регистрираните случаи на заразяване от коронавирус в Германия е най-малко 124 189, а смъртните случаи са 2834.

Високопоставени политици в Германия започнаха дебат за потенциалното смекчаване на ограниченията в навечерието на среща с канцлера Ангела Меркел в сряда, предаде Ройтерс.

Меркел и регионалните премиери на 16-те германски провинции очакваха да получат препоръките от Германската академия на науките, за които германският канцлер каза, че ще имат голям тежест при взимането на решение за евентуално смекчаване на правилата за движение и социална дистанция, които са в сила от средата на миналия месец.

Дискусията се провежда на фона на намаляващия брой на новите заразени и на смъртните случаи в Германия, която се справи по-добре с овладяването на пандемията от Италия, Испания и Франция.

Германската икономика обаче, която се подхранва от износа, бе сериозно засегната от кризата с пандемията и се очаква да се свие с 9,8 процента през второто тримесечие на година - почти два пъти по-голям спад в сравнение с този по време на глобалната финансова криза през 2009 година.

Ангела Меркел ще обсъди утре препоръките на академията с членовете на правителството си. В сряда тя ще проведе видеоконференция с регионалните премиери, за да обсъди възможните начини за излизане от карантината и за справяне с рецесията, която кризата се очаква да причини.

Мнозинството германци са против отмяната на ограниченията, които бяха въведени за спиране на разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.

В допитване на института ЮГав за ДПА 44 процента от анкетираните искат срокът на мерките да се удължи след 19 април, а 12 процента дори подкрепят затягането им.

Само 32 процента искат облекчаване на мерките, а 8 процента подкрепят пълното им премахване. Пет процента са без мнение.

Германците във висока степен се съобразяват с въведените на 22 март ограничения на движението на хора. 78 процента от запитаните заявяват, че ги спазват изцяло, 18 процента - частично, а 2 процента - никак.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?