Германската автомобилна индустрия възобновява частично производството идната седмица

Германската автомобилна индустрия възобновява частично производството идната седмица

Германските автомобилостроители, включително Фолксваген (Volkswagen) и Мерцедес-Бенц (Mercedes-Benz) ще възобновят производството в някои от германксите си заводи идната седмица, след като страната смекчи ограниченията, наложени с цел овладяване на епидемията, предаде Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви вчера, че е постигнат "крехък, междинен успех" в борбата с коронавируса и излизането от ограниченията ще започне с частично отваряне на магазините идната седмица и училищата от 4 май. За разлика от Италия и Испания на фона на пандемията Германия не забрани производството на автомобили, но много заводи спряха работа, след като властите ограничиха движението на хора и разпоредиха затваряне на автомобилните салони, а търсенето се срина.

Фолксваген обяви, че ще започне да произвежда отново коли от основната си марка в Цвикау, Германия, и в Братислава, Словакия, на 20 април. Заводите в Русия, Испания, Португалия и САЩ ще заработят отново след 27 април, последвани през май от предприятията в Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Мексико.

Автомобилостроителят е преустроил съоръженията си, така че работниците да са на по 1,5 метра един от друг. Взети са и редица предпазни мерки в организацията на работата.

В Китай са възобновили работа 32 от 33-те завода на концерна, като сред работниците няма случаи на Covid-19.

Даймлер (Daimler), компанията майка на Мерцедес-Бенц, съобщи, че заводите ѝ в Хамбург, Берлин и Унтертюркхайм ще заработят отново идната седмица. Първоначално ще се работи на една смяна. За отваряне се готвят и заводите в Зинделфинген и Бремен.

Федерацията на германската промишленост (BDI) днес приветства смекчаването на ограниченията макар да оспори някои от детайлите на правителствения план.

Германия разрешава отново да бъдат отворени магазините с търговска площ до 800 кв метра и според ръководителя на организацията Дитер Кемпф този критерий е неразбираем. По думите му по-ефективни биха били други изисквания като например засилване на хигиената. Той подкрепя и задължително носене на предпазни маски в магазините, макар че правителството реши да отправи само препоръка по този въпрос.

Кемпф заяви, че ясните решения за отварянето на икономиката са положителен сигнал, но е необходима задължителна за прилагане пътна карта. Бизнесът трябва да използва това време, за да въведе предпазни мерки за служителите и клиентите, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес