Германската Дойче банк подготвя продажба на дъщерната си Постбанк

Дойче банк подготвя план за преструктуриране, за да отговори на новите регулаторни изисквания и свиващия се пазар. Сн. ЕПА/БГНЕС

Германската Дойче банк (Deutsche Bank) се подготвя да се раздели с операциите на дребно и да продаде поделението си за тази дейност Постбанк (Postbank), съобщи "Файненшъл таймс" (Financial Times), цитирайки свои източници.

В същото време служителите на Постбанк започнаха в понеделник безсрочна стачка на фона на засилващите се слухове за продажба. Най- засегнати от протеста са офисите в източната част на страната, особено в Саксония и Тюрингия. От месеци синдикатът на банковите служители преговаря с ръководството за заплащането на 9500-те служители и за гаранции за работните им места при бъдещото преструктуриране. Работодателят обаче отказва да преговаря именно за гаранциите за работните места. "Служителите са изключително притеснени от непрестанните предположения за оставането на Постбанк в групата на Дойче банк, както и за цялата дейност на банкиране на дребно", се казва в съобщение на синдикалната организация.

Дойче банк придоби Постбанк през 2008 г. за 6 млрд. евро. В последните месеци мениджмънтът на финансовата институция анализира варианти за преструктуриране, за да отговори на предизвикателствата на свиващите се пазари и новите изисквания на германските банкови регулатори, които поискаха от институцията да намали нивата на дълга си и да не използва депозити на потребители за финансиране на инвестиционната си дейност.

Към момента алтернативите са сведени до две, като и двете изискват продажба на Постбанк, пише "Файненшъл таймс". Преди седмица германското издание "Ханделсблат" също писа, че ръководството на Дойче банк има два варианта за преструктуриране и единият включва раздяла с операциите на дребно.

Според "Файненшъл таймс" първият вариант за преструктуриране на Дойче банк включва продажба на акциите на Постбанк, като 6% от тях ще останат на борсата. Част от клоновете на дъщерното дружество ще продължат да функционират, но под марката на Дойче банк и ще бъдат насочени към по-платежоспособни клиенти. В същото време активите в инвестиционната банка ще бъдат намалени с една трета.

Вторият вариант включва разделянето на Дойче банк на две отделни дружества. Едното ще включва инвестиционното банкиране, доверителното управление и глобалното търговско банкиране, а второто ще поеме банкирането на дребно, което по-късно може да бъде листвано на борсите.

Споделяне

Още от Бизнес