Германската екоагенция препоръчва отказ от биоенергетиката

Германската екоагенция препоръчва отказ от биоенергетиката

Екологична грешка е добивът на електроенергия и горива от растителни суровини, пише немското издание на "Файненшъл Таймс", след като в четвъртък Федералната агенция по опазване на околната среда обяви, че в света липсват достатъчно селскостопански площи и препоръча в дългосрочна перспектива отказ от биоенергетиката.

Изданието припомня, че добивът на енергия от растителни продукти дълго време се смяташе за важен в прехода към по-екологично чисти източници на енергия, но вече има съмнения за използването на бигоривата. въпреки това правителството на Германия и досега смята да разшири производството на биогаз и биогориво.

Анализът на ековедомството може да повлияе и на други сфери, тъй като препоръчва на производителите на автомобила да разработват електрокари и други видове алтернативни двигатели. В дългосрочна перспектива трябва да се търси алтернатива не само за растителния авиокеросин, пише още изданието.

Федералната агенция прави анализа си на базата на посевните площи в цял свят. В момента селскостопанските терени са 5 млрд. хектара, от които 3.5 млрд. са пасища, а останалите – посевни. Сега около 1 млн. души имат проблеми с продоволствието заради неравномерното разпределяне на хранителните продукти, а не заради производството на биогорива. Но в близките десетилетия, когато трябва да се хранят 9 млрд. души, практически няма да е разумно производството на култури за биогорива, защото разширяване на площите ще влоши екологичната обстановка, а интензификацията на земеделието в дългосрочна перспектива изтощава почвите.

Според представители на германската агенция по околна среда единствената възможност да се разширят посевните терени за производство на биогорива е да се консумира по-малко месо, тъй като за изхранването на животните трябват значителни селскостопански площи.

Споделяне

Още от Бизнес