Германската "Фрапорт" взема 14 гръцки летища на концесия

Германската "Фрапорт" взема 14 гръцки летища на концесия

Четиринайсет регионални летища в Гърция ще бъдат предоставени на концесия на базирания във Франкфурт германски летищен оператор "Фрапорт". Това решение е било взето от гръцкия правителствен съвет за икономическа политика и е публикувано в Държавен вестник, съобщи гръцкото електронно издание нюз.ин във вторник.

Търгът за концесиониране бе организиран преди време от гръцката агенция по приватизация, но в началото на мандата си правителството на Алексис Ципрас спря приватизацията на регионалните летища, за да провери дали договорите, подписани от предишния кабинет, са от национален интерес. Днес приватизацията беше потвърдена и то без никаква промяна в договора.

Германският оператор "Фрапорт" участва в търга с гръцката компания "Слентел" от консорциума "Копелузос" и го спечели с цена от 1.23 млрд. евро за летищата в Солун, на о-в Корфу, в Ханя на о-в Крит, на о-в Кефалония, на о-в Закинтос, в района на Актио, а също летищата край Кавала и на островите Родос, Кос, Лесбос, Миконос, на Санторини и Скиатос.

Немско-гръцкият консорциум ще ги управлява в следващите 40 години с опция за удължавана на концесията с още десет години.

Наред с това концесионерът е поел ангажименти за инвестиции от 330 млн. евро през първите четири години и общо 1.4 млрд. евро в следващите четири десетилетия.

Депутати от управляващата партия и синдикатите са против сделката.

Медиите коментират, че германските интереси в Гърция са довели до отпускане на третата спасителна програма. Следва приватизацията на пристанищата.

Депутатите-дисиденти от СИРИЗА вече се обявиха против приватизациите, като обвиниха лидера на партията и премиер Алексис Ципрас, че "разпродава Гърция на безценица“. Днес има и изявление, че няма да подкрепят правителството на СИРИЗА на очаквания вот на доверие.

Предстои да видим реакцията на синдикатите, а тя е ясна - "не“ на приватизацията и по всяка вероятност поредица от стачки.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?