Германската икономика бележи рекорден ръст

Германската икономика бележи рекорден ръст през второто тримесечие на годината, според официални данни на федерална статистическа служба, оповестени във вторник.

Спрямо първото тримесечие нарастването е с 2.2 на сто, а първите 6 месеца на тази година спрямо същия период на миналата година ръстът е с 4.1 на сто. В основата на икономическия бум е повишеният износ и възстановеният ръст на вътрешното потребление.

Повишението на БВП е най-голямото за тримесечие, отбелязано до сега след обединението на Германия. Рекордното нарастване се дължи преди всичко на повишения износ, който бележи ръст от 8.2% през второто тримесечие на тази година. Увеличението на износа също е рекордно за последните 19 години.

Към повишеното търсене на германски стоки по света се добавя и увеличеното вътрешно потребление, което е нараснало през второто тримесечие с 0.6 на сто спрямо първите три месеца на годината. То може да продължи да нараства и през втората половина на годината, дори при спад на износа, какъвто икономистите очакват.

Ръст бележат и инвестициите – в строителството с 5.2 на сто, а в оборудване с 4.4 процента. Бюджетният дефицит на страната продължава да е висок – 3.5 на сто спрямо БВП, което надхвърля максимално разрешения от Маастрихтския договор дефицит от 3 процента.

Рецесията в потреблението приключи, коментира пред Ройтерс Александър Кох от "Уни Кредит". "Едва ли ще сме свидетели на спад в инвестициите или на частното потребление. Така че имаме силна база за сериозен скок през третото тримесечие", допълва той.

Възстановеният ръст на частното потребление е факт, независимо от критиките на някои страни, сред които и Франция, че Германия не прави достатъчно за стимулиране на вътрешното търсене, което може да е от полза за останалите страни.

В интервю за германския в. "Ханделсблат" във вторник еврокомисарят по европейските въпроси Оли Рен изразява надежда вътрешното потребление в Германия да подпомогне ръста на икономиката в Еврозоната. Рен посочва, че ако германското вътрешно търсене продължи да нараства, това ще стимулира износа на стоки от Испания, Франция и другите страни от Еврозоната за Германия. Според Оли Рен този процес може да регулира дисбаланса в Еврозоната.

Споделяне

Още от Бизнес