Германската икономика е в силен подем, но е заплашена от "прегряване“

Германската икономика е в силен подем, но е заплашена от "прегряване“

Съветът на независимите икономически съветници към германското правителство прогнозира за тази година здравословен растеж от 2 процента на най-голямата икономика в Европа, последван от ускоряване до 2,2 процента през 2018 година, но и предупреди за риск от прегряване, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Председателят Кристоф Шмит заяви при представянето на годишния доклад на т. нар. петима мъдреци пред канцлера Ангела Меркел, че Германия е в силен подем и производствените мощности са претоварени. Той отбеляза, че това дава на следващото правителство на страната шанса да намери баланс между последователността и приспособяването.

В момента Меркел води преговори за сформиране на ново правителство след изборите през септември. Очаква се процесът да бъде дълъг, отбелязва АП.

"Мъдреците" са повишили рязко очакванията си за растежа спрямо предишните съответно 1,4 процента и 1,6 процента за двете години.

Съветът предвижда и нарастване на заетостта до 44,81 милиона души догодина, както и спад на безработицата от 5,8 процента през 2017-а до 5,5 процента през 2018-а година на фона на засиленото наемане на персонал с възстановяване на икономиката.

Съветниците очакват също повишението на потребителските цени в Германия да достигне 1,8 процента догодина след дълъг период на ниска инфлация в еврозоната.

Споделяне

Още от Бизнес