Германската икономика може да влезе в рецесия

Германската централна банка понижи прогнозата си растежа през 2013 г. и обяви, че икономиката на страната може да влезе в рецесия.

Ревизираните данни са за ръст от 0.4% догодина при прогноза от юни за 1.6% растеж през 2003 г. и връщане до 1.9% през 2014 г.

Междувременно индустриалното производство спадна с 2.6% през октомври, което бе повече от очакваното.

Бундусбанк обяви данните в петък, ден след като председателят на Европейската централна банка Марио Драги понижи прогнозата за растежа в еврозоната през 2013 г.

Драги обясни, че причина за това е стагнацията в ключови страни от еврозоната, включително Германия, Франция и Холандия.

Южноевропейски страни като Испания и Италия са в рецесия повече от година, но проблемите обхванаха и останалата част от еврозоната заради слабия експорт и понижение на потребителското и бизнес доверие.

Бундесбанк предупреди, че икономиката на Германия може да се окаже в рецесия през настоящото четвърто тримесечие на годината и през първите три месеца на следващата година.

Данните за индустриалното производство регистрират спад от 2.6% през октомври, което е с 3.7% по-малко в сравнение със същия месец на 2001-та.

Холандия също обяви спад от 1.7% на индустриалното производство на годишна база.

Като се има предвид икономическата ситуация в някои страни от еврозоната и ширещата се несигурност, икономическият растеж ще е по-нисък от предвижданото, съобщи Бундесбанк.

Бундесбанк не вижда продължително забавяне, а предвижда скорошно връщане по пътя към растежа.

Споделяне

Още от Бизнес