Германската икономика не е ударена твърде тежко от локдауна

Олаф Шолц

Въздействието на сегашния локдаун в Германия върху икономиката не е твърде тежко и Берлин ще използва фискалния си капацитет, който е достатъчен, ако се наложи подкрепа. Това заяви във вторник финансовият министър Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Берлин прогнозира, че икономическият растеж ще се възстанови с темп от 4.4% тази година след очаквано свиване от 5.5% през 2020 година. Според някои частни прогностици официалната перспектива е оптимистична, като се има предвид, че страната отново е в хватката на национална карантина.

Миналия месец институтът Ифо (Ifo) намали оценката си за 2021 година от 5.1 на 4.2%.

През юни Германия представи пакет от стимули за 130 милиарда евро, който е в основата на фискалния отговор срещу Covid-19. Помощта е една от най-големите сред западните държави, припомня Ройтерс.

Само допълнителните държавни разходи на Германия са 8.3 процента от БВП, по данни на европейския мозъчен тръст Брюгел (Bruegel).

Това принуди Берлин да прекрати конституционните си ограничения върху бюджетния дефицит, изпращайки държавните заеми до рекордни стойности за следвоенния период.

Очаква се правителството да натрупа общо над 300 милиарда евро нов дълг за 2020 и 2021 година. 

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?