Германската индустрия очаква дълго интегриране на бежанците

Германската индустрия очаква дълго интегриране на бежанците
Германската промишленост очаква интегрирането на новопристигналите бежанци на трудовия пазар да се проточи, заяви председателят на Съюза на германските индустриалци (BDI) Улрих Грило, цитиран от ДПА.
 
"Икономиката прави достатъчно много, за да интегрира бежанците, но е по-тежко, отколкото много хора си мислят", казва Грило в коментари, поместени и във френския в. "Еко".
 
По думите му квалификацията на някои от бежанците е наистина много ниска. "Тя започва с немския език, без който нищо не е възможно", допълва той.
 
"Ако ние германците можем да интегрираме всеки пети бежанец през идните пет години, то тогава ще сме постигнали нещо", отбелязва Грило.
 
През 2015 година Германия регистрира над 2 милиона нови мигранти, от които над 1 милион са останали в страната, а останалите са се преместили в други страни от ЕС.
 
За "мащабния проект" са необходими инвестиции, настаняване и обучение, обобщава председателят на индустриалния съюз.
 
Много от младите бежанци са над 18 години и са предизвикателство за училищата, които трябва да се приспособят.
 
Тъй като ще са нужни десетки хиляди допълнителни учители, може да се наложи мнозина да се върнат от пенсия, за да се отговори на предизвикателството, прогнозира Грило. 
 
Той коментира и темата за електромобилите. Според него Германия се нуждае от пълен пакет, включително адекватна мрежа за зареждане, за да има повече електрически превозни средства по пътищата си. Грило дава за пример данъчните отстъпки като добър начин фирмите да бъдат накарани да преминат към електрически коли. 
Споделяне

Още от Свят