Германската издателска група "Ханделсблат" подписа с "Капитал" и "Дневник"

Агенция за инвестиционна информация (АИИ) , която издава вестниците "Дневник" и "Капитал", подписа договор за сътрудничество в областта на бизнес и финансовата журналистика с издателската група "Ханделсблат. Българските вестници ще публикуват статии с името на "Ханделсблат", а германската издателска група ще има директен достъп до български новини и статии. Освен това дюсердорфската издателска група ще предоставя помощ по редакционни и технически въпроси, консултации по графичния дизайн, а също и по обучението на журналисти.

На практика този договор означава, че двата вестника, които АИИ издава, се асоциират в семейството на "Хандесблат" и в по-голямата общност на водещите световни бизнесвестници, заяви пред БНР издателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Той обясни, че за немскоезичния свят "Хандесблат" е това, което е "Уолстрийт джърнъл" или Файнешъл Таймс за английския свят. Германската медийна група е базирана в Дюселдорф и е част от по-големия концерн "Холцбринг", който пък от своя страна е между трите най-големи издателски медийни групи в Германия заедно с "Кирх" и "Бертелсман".

Преговорите между АИИ и "Ханделсблат" са продължили 8-9 месеца. Много съм доволен от щастливата развръзка, защото с тяхна помощ на първо време ще станем и членове на Европейската асоциация за бизнеспреса, заяви Иво Прокопиев. Договорът е оценка за авторитета, който вестниците "Капитал" и "Дневник" имат в България и техния международен имидж.

На въпрос предвижда ли се "Ханделсблат" да придобие собственост в АИИ, Иво Прокопиев отговори, че на този етап въпросът е отворен и окончателна договорка не е постигната. Същевременно настоящият договор за сътрудничество е достатъчно обширен и е първа стъпка в тази посока.

Запитан дали е притеснен от проверките на прокуратурата за приватизацията на Каолин -Сеново и "Винпром" - Дамяница, които са собственост на издателите на "Капитал" и "Дневник", Иво Прокопиев отговори:

"Това, което мога да кажа, е, че цялата тази кампания срещу нас започна преди една година. И ако нещо в този случай ме притеснява, то е, че за една година прокуратурата и хората, които имат интерес това да се съобщава, непрекъснато съобщават, че текат някакви проверки, без реално да показват каквито и да е факти или доказателства и без тези факти и доказателства да са влезли в съд, защото в крайна сметка смисълът на всички тези проверки е да стигнем до съд. Колкото по-рано стигнат, толкова по-бързо ние ще имаме възможност да се защитим. До момента нямаме никаква технология да защитим себе си по отношение на тези сделки. В тях нередности няма, но това, което ме притеснява е, че, вместо да правораздава, всъщност прокуратурата дискредитира, позволявайки информацията за тези предварителни досъдебни действия да бъде разпространявана".

Споделяне

Още от България