Германската католическа църква обезщети 1380 жертви на свещеници педофили

Германската католическа църква вече изплати обезщетения на 1380 жертви на сексуални посегателства. Това съобщи в интервю за френския католически ежедневник "Кроа" епископът на германския град Трир, Щефан Акерман, съобщи Франс прес.

"Започнахме процес на обезщетения, от който вече се възползваха 1380 жертви. Това е уникален подход на Германия, който не съществува в нито една друга социална групировка или институция", подчерта Акерман.

 

Той е натоварен от събранието на германските епископи да хвърли светлина върху сексуалните посегателства, чието разкритие през 2010 г. предизвика силен скандал около Рейн. Броят на малолетните жертви на сексуално насилие, извършено от германски свещеници или вярващи, не е известен.

 

Църквата предложи по 5000 евро на всяка от жертвите, но някои сметнаха обезщетението за недостатъчно.

 

Миналият месец конференцията на епископите започна голямо разследване, планирано за 3 години и половина, за да хвърли светлина върху този феномен.

 

"Първо трябва да съберем данните, за да направим точна равносметка на актовете на педофилия", подчерта Акерман. Освен това трябва да се проучи "дали има специфична динамика в Църквата по отношение на сексуалните злоупотреби".

 

За целта ще бъдат проучени както действията на престъпниците, така и на църковните лидери, заемали отговорни постове през последните десетилетия. След това резултатите ще се сравнят с тези от проучвания в САЩ, Ирландия, Холандия и германските религиозни ордени.

 

Над 180 хиляди вярващи напуснаха германската католическа църква през 2010 г., което е повишение с 40 на сто спрямо предишната година, припомня католическият вестник, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?