Германската левица обвърза гръцката помощ с вот на доверие към Меркел

Опозиционната социалдемократическа партия в Германия настоя във вторник гласуването на законопроекта за отпускане на финансова помощ за Гърция да бъде свързано с вот на доверие, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Това засили напрежението около плана на ЕС за подпомагане на Гърция, който среща широко неодобрение сред германското общество.

Според германската конституция всяко гласуване в парламента може да бъде свързано с вот на доверие. Тогава за приемането на закона е необходимо абсолютно мнозинство или 312 гласа. Ако законопроектът не бъде приет, правителството пада.

Томас Оперман, "ястребът" на ГСДП в парламента, заяви, че според информация, която е получил, пробните гласувания сред поддръжниците на правителството, са показали, че 25 колебаещи се депутати ще гласуват срещу законопроекта или ще се въздържат.

Германското правителство е коалиция на Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и Свободната демократическа партия - либерали (СвДП). Направени били тайни пробни гласувания сред депутатите от управляващите партии, за да се видят нагласите за вота в петък.

Според Оперман въпросът е подходящ за гласуване с вот на доверие, тъй като става дума за 22.4 млрд евро от парите на държавата, а и защото е време Меркел да провери подкрепата, с която разполага в парламента.

В същото време социалистическото правителство на Словакия заяви, че няма да предостави незабавно своя дял в заемите, които еврозоната отпуска на Гърция, тъй като се съмнява в способността на Атина да приложи необходимите реформи.

"Аз нямам доверие на гърците", заяви пред журналисти министър-председателят на Словакия Роберт Фико в понеделник. Ден по-рано финансовите министри от еврозоната приветстваха суровия пакет от мерки, които Гърция трябва да предприеме като условие за получаване на заемите.

"Одобрението на гръцкото правителство не е достатъчно. Ние искаме да видим, че законите, с които се орязват заплатите, пенсиите и социалните плащания, са одобрени от парламента. Дотогава словашкото правителство няма да активира своя заем", заяви Фико.

Словакия, която е последната страна, присъединила се към еврозоната, трябва да осигури своя дял от 816 млн. евро за следващите три години. Сумата се равнява на годишната издръжка на словашкото вътрешно министерство. Според анализатори твърдата позиция на премиера Фико е част от разгорещената предизборна кампания, в очакване на парламентарния вот след 6 седмици.

Решаващ обаче е вотът на парламента в Германия, страната, която дава най-много пари за спасяването на Гърция. Гласуването е планирано за 7 май.

В понеделник през нощта Националното събрание на Франция одобри отпускането на 16.8 милиарда евро в двустранни заеми в течение на 3 години, от които 3.9 милиарда през 2010 година. Управляващата партия Съюз за народно движение и опозиционната Социалистическа партия гласуваха заедно в полза на проекта за финансова помощ за Гърция. Само комунистическите депутати, Лявата партия и бившият член на Съюза за народно движение Никола Дюпон-Енян гласуваха против.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят