Германската левица се стреми към съживяване чрез ново движение "от низините"

Сара Вагенкнехт

В опит да спре възхода на крайнодясната "Алтернатива за Германия" германската левица създава ново движение, имащо за цел да възпроизведе успеха на британската организация "Moментум" ("Движеща сила"), която изведе твърдолинейния Джереми Корбин начело на Лейбъристката партия, съобщава Ройтерс.

Анализаторите са скептични по отношение на шансовете му и твърдят, че това е безсмислено начинание на двама от най-известните и пораждащи разделение представители на германската левица - бившия министър на финансите Оскар Лафонтен и Сара Вагенкнехт, която е член на твърдолинейната партия Левите. Но дори преди официалното му създаване на 4 септември движението спечели вече около 50 000 последователи в интернет.

Движението, наречено "Изправи се!" (Aufstehen), има за цел да събере подкрепа от симпатизантите на различни партии - от социалдемократите, еколозите от "Зелените" и радикалната партия Левите. То се описва като сила за социално и демократично обновление.

"През последното десетилетие ляволибералните партии не успяха да изградят надежден съюз и да изработят политическа идея, с която да спечелят властта. Дори изгубиха част от избирателите си, които в знак на протест гласуваха за "Алтернатива за Германия", посочва "Изправи се!". На изборите миналата година трите леви партии общо получиха само 38 процента от гласовете.

Подобно на аналозите си във Великобритания и Франция Германската социалдемократическа партия загуби традиционния си електорат, след като през последните две десетилетия се измести към центъра на политическия спектър - първо с канцлера Герхард Шрьодер, а след това и с коалициите си с християндемократите на Ангела Меркел.

Детайлите за политиката на новото движение още са неясни, но в интернет страницата на "Изправи се!" се говори за гарантиране на работни места, по-високи заплати, справедливи данъци, защита на околната среда, разоръжаване и борба с ксенофобията.

Анализаторите виждат само някои прилики между перспективите пред "Изправи се!" и успеха на движението "Моментум", което помогна на Лейбъристката партия почти да утрои членската си маса, която в рамките на две години стана 600 000 души.

"В Германия всеки човек с леви възгледи може да избере между социалдемократите, Зелените или Левите. В Англия изборът е по-малък - или гласуваш за лейбъристите, или въобще не гласуваш", казва политическият експерт от Берлинския свободен университет Геро Нойгебауер. Някои анализатори виждат повече прилики с лявото популистко движение на Жан-Люк Меланшон във Франция. Той получи малко под 20 процента от гласовете на първия тур от президентските избори във Франция през 2017 г.

Други сравняват "Изправи се!" с американския лидер Бърни Сандърс, който бе сериозна конкуренция за Хилари Клинтън в борбата за излъчване на кандидат за президент от Демократическата партия за изборите през 2016 г.

Скептицизъм

Нойгебауер не се уповава много на първоначалния изблик на подкрепа в интернет. "Когато влизате в магазин, можете просто да разгледате и да си тръгнете, без да купите нищо", казва той.

В списание "Цицерон" бе публикувана прогнозата на политическия експерт Улрих фон Алеман, че потенциалната подкрепа за "Изправи се!" сред избирателите може да достигне 10 - 15 процента.

Не е ясно дали движението въобще ще участва в избори, но социологическите агенции се съмняват, че ще успее да отнеме от гласовете на "Алтернатива за Германия", която се очаква да спечели около 15 процента. Тя се възползва от недоволството от политиката на Меркел на отворени врати за мигрантите, но няма по-широка политическа платформа.

"Не виждам как "Изправи се!" ще привлече избирателите на "Алтернатива за Германия". Това са хора с крайнодесен уклон", казва Манфред Гюлнер от социологическата агенция "Форза". Според него повечето биха си останали вкъщи, вместо отново да гласуват за друга партия.

Въпреки това "Изправи се!" се ползва с подкрепата не само на известни личности като сина на бившия канцлер социалдемократ Вили Бранд, но и на учители, пенсионери, автомонтьори и диджеи, които публикуват свои видеозаписи на интернет страницата му.

"Имаме нужда от инициатива за бъдещето, визия за страната ни", казва в публикация в сайта икономистът Карл-Хайнц. Според него в бързо променящия се свят хората са уплашени.

Една от най-големите пречки пред движението са неговите основатели. Въпреки че още не е обявен съставът на ръководството му, известно е, че то е замислено от Лафонтен и Вагенкнехт. Те са харесвани от някои хора с твърдолинейни позиции, но иначе не са особено популярни и до голяма степен са част от политическата система, която критикуват.

Лафонтен е мразен от социалдемократическата партия, след като подаде оставка като финансов министър на Шрьодер във връзка с реформи в областта на социалната сигурност и се присъедини към Левите - партия, в която членуват и бивши комунисти от Източна Германия.

"Главната идея на "Изправи се!" не е лоша - да се съживи левицата, но ако това ще го прави Лафонтен, съм доста скептичен за резултата", казва Гюлнер.

По БТА

Споделяне

Още от Европа