Германската министърка на отбраната поиска повече пари за Бундесвера

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че в бюджета на новото правителство са отделени недостатъчни средства за Бундесвера, предаде ДПА.

Планът за отбранителните разходи е недостатъчен за модернизиране на германската армия и за запълване на празнините, заяви тя по време на посещение в базата на Бундесвера в северния афганистански град Мазар-и-Шариф.

Новото правителство на Ангела Меркел планира да увеличи военните разходи от 2018 г. до 2021 г. с около 10 милиарда евро. Освен това цялото останало в бюджета поле за маневриране ще бъде предназначено за армията.

В продължение на повече от четвърт век германската отбранителна политика беше белязана от съкращаване на разходите, отбелязва агенцията. Министърката на отбраната обеща край на икономиите.

Публикуван миналия месец парламентарен доклад показа, че обещаните през последните години реформи не са оказали сериозно влияние върху нестабилното състояние на германската армия. Бойната готовност на Бундесвера е драматично ниска, отчасти поради недостига на хора и оборудване, посочи докладът, в който се уточнява, че 21 хиляди позиции за офицери и сержанти остават незапълнени.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?