Германската организация "Сий уоч" ще продължи да спасява мигранти в морето

Германската организация "Сий уоч" ще продължи да спасява мигранти в морето

Германската неправителствена организация "Сий уоч" заяви, че е решена да продължи операциите си за спасяване на мигранти в Средиземно море, "ако трябва, с нов кораб" след ареста в Италия на капитана на хуманитарния кораб "Сий Уоч 3", предаде Франс прес във вторник.

Ще продължим да съдействаме за спазване на правата на човека в Средиземно море и да наблюдаваме от близо Европейския съюз, ако трябва и с нов кораб, ако нашият ("Сий Уоч 3") остане под възбрана, каза на пресконференция в Берлин говорителят на организацията Рубен Нойгебауер.

Капитанът на "Сий Уоч 3" - 31-годишната Карола Ракете - е поставена под домашен арест на италианския остров Лампедуза в очакване на днешното решението на италианското правосъдие за законността на задържането ѝ, след като вчера беше изслушана от съдийка в Агридженто (Сицилия).

"Сий уоч" и други организации събраха над един милион евро от дарения на симпатизанти в интернет за покриване на съдебните разходи на Ракете. Според Асошиейтед прес поддръжници в Италия и Германия са събрали над 1,3 милиона евро.

Организацията сега "разполага с необходимата финансова подкрепа, за да продължи да работи", подчерта Нойгебауер.

Ракете беше задържана в събота "за оказване на съпротива на боен кораб", тъй като акостира в Лампедуза, принуждавайки катер на полицията да се отмести, за да не бъде блъснат в кея. За действията си тя може да получи до 10 години затвор.

"Сий уоч" заяви, че проправяйки си път към пристанището на Лампедуза с 40 мигранти на борда, Ракете е действала съгласно международното право. Тя е съобщила за плановете си да акостира, след като 60 часа по-рано бе обявила бедствено положение, каза Нойгебауер и сравни ситуацията с опит на полицията да попречи на линейка да стигне до болницата. "Ако някой е отговорен, това със сигурност не е Карола", заяви той пред журналистите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?