Германската полиция затвори нацистко интернет-радио

Германската полиция е провела в сряда мащабна операция срещу излъчването по интернет на германска радиостанция с нацистко съдържание, съобщи Ройтерс. По време на обиските са задържани 23-ма сътрудници на Widerstand-Radio (радио "Съпротива").

Операцията, в която взеха участие около 270 полицаи, се проведе в десет германски провинции. Според радио Дойче Веле най-много са задържаните в провинциите Райланд - Пфалц и Северен Рейн - Вестфалия. От заподозрените са иззети мобилни телефони, харддискове и оръжия.

От Федералното управление на криминалната полиция са обяснили пред Ройтерс, че срещу задържаните са заведени наказателни дела, включително за разпалване на расова омраза и за създаване на престъпна групировка.

Според Дойче Веле радиото попада в полезрението на правоохранителните органи през октомври миналата година. Вниманието на полицията е било привлечено от песни с нацистко съдържание. Агенцията напомня, че разпространението на нацистката идеология се счита в Германия за углавно престъпление.

От полицията са разказали, че сървърите, на които е качено радиото, се намират в САЩ. Засега не е известно дали е изпратено искане до американските власти за закриването им. Но към 4 ноември сутринта сайтът Widerstand-Radio е бил вече недостъпен.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?