Германската преса: Румъния и България не искат да бъдат изкупителни жертви в ЕС

Два от най-влиятелните германски вестници излязоха с почти еднакви заглавия по повод вчерашната среща на българския министър на труда и социалната политика Хасан Адемов и румънската му колега Мариана Къмпяну с германските министри на труда и социалните грижи Андреа Налес и на вътрешните работи Томас де Мезиер.

 

"Румъния и България отхвърлят ролята на изкупителни жертви", гласи заглавието в онлайн изданието на седмичника "Цайт".

 

В материала се цитират думите на българския министър по повод дебата във Федералната република за бедните имигранти от България и Румъния.

 

Под заглавие "България и Румъния: Не искаме да бъдем изкупителни жертви" "Велт" публикува подробно резюме на позицията, изразена от Хасан Адемов по време на разговорите с неговите колеги.

 

Адемов посочи, че след отпадането на ограниченията за достъп до европейския трудов пазар от 1 януари Румъния и България са попаднали във фокуса на германския дебат за имиграцията, съобщава "Велт", цитиран от БТА.

 

"Не искаме да се превръщаме в изкупителни жертви", цитира вестникът думите на Адемов.

 

"Велт" цитира и данни, представени от Адемов, според които 80 процента от българските имигранти в Германия плащат данъци и социални осигуровки, а много квалифицирани специалисти през последните години напускат България, за да търсят реализация на Запад.

 

Има политически групировки, които преди европейските избори искат да експлоатират в своя полза темата за миграцията поради бедност, предава "Велт" думите на министър Адемов.

 

Четиримата министри се обединиха около становището, че свободата на движение в ЕС не бива да се поставя под въпрос, отбелязва се в публикацията.

 

Според информацията на "Велт" германското правителство подготвя пакет от мерки, с които да подпомогне германските градове, където проблемът с бедните имигранти е най-изострен.

 

През март се очаква докладът на специалния комитет от заместник-министри по темата, припомня изданието.

Споделяне

Още от Свят