Германската прокуратура повдигна обвинения на Фрауке Петри

Фрауке Петри

Германската прокуратура повдигна обвинения в лъжесвидетелство срещу бившия съпредседател на партията "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри, предаде ДПА.

Прокуратурата в Дрезден заяви, че обвиненията срещу Петри са за дадени от нея показания под клетва през ноември 2015 г. пред комисия за надзор на регионалните избори в провинция Саксония. Обвиненията срещу нея са повдигнати след разследване на прокуратурата, продължило повече от една година. Петри е член на регионалния парламент в Саксония.

Става дума за показания за кредити за кандидати за депутати, чиято цел била да се финансира с тях регионалната предизборна кампания на АзГ през 2014 г.

През август комисия в регионалния парламент на Саксония препоръча депутатският ѝ имунитет да бъде свален. Това стана шест седмици преди националните избори миналия месец, на които тя спечели място в националния парламент в Берлин.

По-малко от денонощие след националните избори, на които АзГ спечели историческите 12,6 процента от гласовете, Петри обяви, че възнамерява да напусне партията. Това стана на фона на спекулации, че тя смята да основе нова политическа формация.

Петри заяви, че не е извършила нищо нередно и се съгласи депутатският имунитет да ѝ бъде отнет.

Споделяне

Още от Европа