Германската СДП обеща предизборно да легализира гей браковете

Германската СДП обеща предизборно да легализира гей браковете

Германската социалдемократическа партия обяви легализирането на гей браковете като условие за участието ѝ в коалиционно правителство след изборите в Германия през септември.

Каквато и да е коалицията, ако СДП ще участва в следващото правителство, ние ще реализираме брак за всички през първите сто дни, заяви в петък генералният секретар на партията в интервю за "Райнише пост". Той окачестви политиката на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел по този въпрос като назадничава, тъй като не предоставя равно третиране. Държавата не бива да диктува кой кого да обича, допълни той.

Германия е разрешила гражданското партньорство още от 2011 г., но ХДС и сестринската ѝ партия от Бавария Християнсоциален съюз се противопоставят на легалидзирането на гей браковете.

В момента управлява коалиция между ХДС-ХСС и СДП.

В неделя германските социалдемократи се събират в Дортмунд, за да финализират главните точки от програмата, с която ще се явяват на парламентарните избори през септември. Очаква се обаче партията да обсъди кое не е наред, след като "влакът Шулц" дерайлира, пише онлайн изданието на британското сп. "Икономист". Става дума за това, че рейтингът на СДП скочи рязко веднага след като бившият шеф на Европейския парламент Мартин Шулц обяви кандидатурата си за канцлер през януари. След това обаче подкрепата започна за пада и в момента Ангела Меркел и коалицията ѝ уверено водят във всички социологически проучвания.

Според някои мнения Шулц вече не се възприема като нещо ново, а в същото време Меркел се проявява като несломим държавник.

СДП се надява приемането на програмата да тласне дебата към социалната справедливост, с обещания за данъчни облекчения за хората с ниски и средни доходи и по-високи ставки за богатите. СДП също така ще предложи пенсионна реформа и още по-големи облекчения за отглеждането на деца.

Томас Оперман, лидер на СДП в Бундестага, заяви, че това ще е най-добрата програма на партията от времето на Вили Бранд насам, визирайки, най-великия лявоцентристки канцлер на Западна Германия. Според други обаче програмата едва ли ще обърне нещата. Предоставяйки стабилно лидерство в нестабилни времена, Меркел върви към победа и единствената надежда на СДП е разтърси ситуацията, макар все още неясно как.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?