Германската Свободна демократическа партия е на път към политическо завръщане

Лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер. Сн: ЕПА/БГНЕС

Подкрепящата бизнеса германска Свободна демократическа партия (СвДП) - някогашният съюзник на консерваторите на канцлера Ангела Меркел - засилва кампанията си за политическо завръщане след националните избори през септември, предава ДПА във вторник.

Четири години след катастрофалното оставане под прага за влизане в долната камара, Бундестага, в понеделник самоопределящите се като либерали свободни демократи предприеха агитационна кампания на стойност 5 милиона евро - чрез плакати и медии, която ще се върти основно около предизборния лозунг "Да мислим по нов начин" и 38-годишния лидер на партията Кристиан Линднер.

СвДП е "партия от центъра за центъра", обяви той. "Ние не се поддаваме на крайностите", каза Линднер, добавяйки, че по време на четиригодишното си отсъствие от Бундестага партията му не се е изкушила от това да използва деснопопулистки теми.

"Сега в редиците на СвДП се усеща градивен оптимизъм", заяви той.

Партията опита да се отграничи от големите формации, възприемайки политически послания в подкрепа на бизнеса, харесващи се на много от по-богатите германци, но също и фокусирайки се върху теми като правото на личен живот и личните свободи. В резултат на това тя получи известна подкрепа сред по-широки слоеве от населението.

В по-ново време СвДП опита да се възползва от враждебната реакция на част от избирателите срещу решението на Меркел да отвори границите на Германия за около 1 милион бежанци, подлагайки на критики либералната ѝ позиция по бежанския въпрос.

Откакто пое ръководството на партията след изборния неуспех през 2013 г., Линднер прибави темите за образованието и миграцията към добре познатия либерално икономически дневен ред на формацията с акценти като приватизация, дерегулация и намаляване на бюрокрацията и държавното субсидиране.

Някога смятана за балансьора в германската политика, до 2013 г. СвДП беше неизменно в Бундестага от създаването ѝ през 1949 г., след Втората световна война.

В продължение на повече от четири десетилетия тя е част от германските правителства - поддържайки баланса във властовите конфигурации, а понякога и накланяйки везните в полза на една или друга страна.

Но на последните парламентарни избори през 2013 г. партията бе изоставена от избирателите и не успя да премине 5-процентния праг за влизане в Бундестага, след като не изпълни обещанията си за голямо намаляване на данъците.

През 2009 г. СвДП влезе в съставената от консерваторите на Меркел управленска коалиция, когато на изборите тогава получи 15 процента от гласовете - най-силния резултат за цялото си съществуване.

През последните четири години партията постепенно си възвръщаше подкрепата, печелейки на регионалните избори през този период места в парламентите на провинции.

В момента формацията е например младши партньор в управленската коалиция на консерваторите в най-многолюдния федерален регион, Северен Рейн-Вестфалия, след като на майските избори там тя получи 12,6 процента.

Но според социологически данни СвДП най-вероятно ще се завърне и в Бундестага. Изследване на института ЕМНИД за неделното издание на таблоида "Билд" показа, че партията може да събере 8 процента от гласовете.

Възможността СвДП да се завърне в Бундестага стана причина и за спекулации около вероятния състав на следващото коалиционно правителство на Германия.

Християндемократическият съюз на Меркел и баварските му съюзници от Християнсоциалния съюз натрупаха сериозна преднина пред най-близкия си по сила опонент, Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Ако спечели изборите, посочват политически анализатори, канцлерът е възможно да опита да разшири сегашната си коалиция с ГСДП или евентуално да опита да състави нова трипартийна коалиция, и в двата случая с участието на СвДП.

Макар и да призна, че блокът на Меркел разполага със значителна подкрепа, Линднер заяви, че СвДП не е готова, преди още да са минали изборите, да разговаря за възможни коалиции.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?