Германската централна банка преразгледа към повишение прогнозите си за растежа

Германската централна банка преразгледа към повишение прогнозите си за растежа

Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) преразгледа към голямо повишение прогнозите си за растежа на Германия през 2015 и 2016 година, отчитайки по-бързото от очакваното възстановяване на активността в началото на годината, предаде Франс прес.

За тази година очакванията са за нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) с 1,7 на сто вместо обявения през декември 1 процент, а за 2016 година - с 1,8 на сто вместо с 1,6 на сто, се казва в съобщение на "Буба" ("Buba").

Централната банка публикува и предварителна прогноза за растежа на германската икономика през 2017 година, който се очаква да бъде 1,5 на сто.

Бундесбанк е много по-оптимистична, отколкото преди шест месеца, когато беше принудена да ореже драстично прогнозите си за растежа в резултат на вялата икономика през лятото на 2014 година.

Оттогава активността в страната се е възстановила по-бързо от очакваното, посочва централната банка. Според нея вътрешният пазар се възползва от доброто състояние на пазара на труда и устойчивото покачване на доходите. В комюникето е цитиран нейният президент Йенс Вайдман, който потвърждава, че вътрешното търсене в момента отнема на външната търговия ролята на двигател на активността в Германия.

В същото време банката преразгледа към понижение очакванията си за инфлацията тази година до 0,5 на сто вместо обявените през декември 1,1 на сто. Прогнозата за инфлацията през 2016 година е потвърдена на равнище 1,8 на сто, а за 2017 година се очаква да бъде 2,2 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?