Германски автоконцерни ще преоборудват 5 млн. дизелови коли за намаляване на вредните емисии

Германски автоконцерни ще преоборудват 5 млн. дизелови коли за намаляване на вредните емисии

Германските автомобилостроители ще инсталират нов софтуер на над 5 милиона дизелови автомобила, за да намалят нивата на азотен окис с 25-30 процента и да избегнат пълната забрана на дизеловите коли в страната. Това решение бе взето в сряда на среща на представители на властите и ръководители на водещи автомобилни концерни в Берлин, предадоха световните агенции.

Дизеловите автомобили са на прицел, откакто преди близо две години "Фолксваген" призна, че е инсталирал незаконен софтуер на дизелови модели, за да премине тестовете за ниво на емисиите.

Споразумението е постигано от "Даймлер" (Daimler), която притежава "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz), "Бе Ем Ве" (BMW), "Фолксваген" (Volkswagen), държаща марките "Ауди" (Audi), "Фолксваген" и "Порше" (Porsche), както и "Опел" (Opel).

Те са се съгласили също така да правят финансови отчисления в държавен фонд за намаляване на замърсяванията на градовете в Германия, който се очаква да събере 500 млн. евро.

Близо половината от колите, които ще бъдат оборудвани с нов софтуер, са произведени от групата "Фолксваген", информира Асоциацията на германските автомобилостроители (VDA).

По нейни данни става дума за автомобили със стандарт Евро-5 и частично - с Евро-6. В момента в Германия има около 8.6 милиона коли по тези стандарти, уточнява списание "Шпигел".

Разходите за преоборудването ще бъдат поети от производителите, като не се предвиждат плащания от собствениците.

Според научни изследвания с приблизително същия процент може да бъде намалено замърсяването, ако бъдат въведени забрани за движение на дизелови автомобили, допълва асоциацията.

След оповестяване на решението акциите на "Бе Ем Ве", "Даймлер" и "Фолксваген" леко поскъпнаха, след като инвеститорите оцениха положително факта, че компаниите не са застрашени от скъпо механично преоборудване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?