Германски депутатки подадоха оставки заради принадлежност към ЩАЗИ

Две депутатки от парламента на германската провинция Бранденбург подадоха оставки, защото в миналото са сътрудничили на тайната полиция на ГДР - ЩАЗИ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Става дума за 60-годишната Герлинде Щобрава, която беше заместник-председател на парламента на Бранденбург, и за Ренате Адолф. И двете са членове на партията "Левите". Те пропуснали да информират партийното ръководство за миналото си, както е трябвало да направят.

Твърди се, че Герлинде Щобрава е била информатор на ЩАЗИ. Тя отрича да е доносничила, но подаде оставка, за да не навреди на имиджа на поста, който заема.

Ренате Адолф призна, че е работила по времето на ГДР в източногерманското разузнаване. Тя обясни, че не споделила това с ръководството на партията си, защото нямала сили да го направи.

Друг депутат, чието комунистическо минало също беше разкрито - Герд-Рюдигер Хофман, обаче отказа да подаде оставка. Той е работил за тайната полиция на ГДР с агентурно име Лястовичката.

В Бранденбург от изборите през септември партията "Левите" управлява заедно със социалдемократите. Там, както и в цяла Германия, се засилва полемиката около миналото на членове на привържениците на левицата, работили за ЩАЗИ.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?