Германски дипломат: Критиките към чуждестранните инвеститори събудиха страхове

Критиките към чуждестранните инвеститори в България събудиха доста страхове, заяви във вторник Волфганг Вендел, ръководител на отдела "Икономика и икономическо сътрудничество" към посолството на Германия у нас.

Той отбеляза, че критиките са били насочени към българската общественост, но са тиражирани и в много влиятелни немски вестници, като в публикациите се е поставял "един лек въпросителен знак по отношение на атмосферата в България и дали си струва да инвестираш в страната".

"Не твърдя, че чуждестранните инвеститори са безгрешни или че не трябва да бъдат критикувани, но това можеше да не се прави публично, защото цялата тази акция събуди доста страхове", заяви Вендел.

Според него България има много предимства за инвеститорите като евтина и образована работна сила, ниски данъци, политическа стабилност и членството в ЕС, но промените в световната конюнктура са довели до драматично свиване на чуждите инвестиции в страната.

Волфганг Вендел се срещна с кмета на Шумен Красимир Костов, с когото обсъдиха възможността за по-активни контакти за реализиране на икономическо и културно сътрудничество между български и германски градове.

Чуждите фирми са чест обект на коментарите на премиера Бойко Борисов. След назначената проверка на електроразпределителните дружества, в това число и германците от E.ON, миналия месец вестник "Файненшъл Таймс Германия" публикува статия със заглавие "Борисов - преди бодигард, сега Рамбо". В публикацията се казва, че българският премиер прилага груби методи спрямо чужди концерни с цел да постигне приходи за страдащата от хроничен недоимък държава.

В отговор на статията бе организирана "помирителна среща" между премиера и Германо-българската индустриално-търговска камара. Тогава обаче Борисов се накара на немските фирми, отделяйки специално внимание на E.ON и "Сименс", която правителството смята за отговорна за хаоса с издаването на новите лични документи. Според премиера има чужди инвеститори, които в България не работят като в собствените си страни.

"Бързо научихте българската поговорка, че "не е виновен този, който яде зелника, а който дава, това да става", разясни тогава премиерът.

Същевременно в интервю за Дойче веле бившият германски посланик в София Валтер Левалтер заявява, че българската икономика пропилява шансовете си "защото България не отхвърли напълно славата си на корумпирана държава".

"Затова и инвеститорите стоят сега настрана, дори в по-голяма степен, отколкото ги принуждава финансовата криза", казва Левалтер.

Според него от макроикономическа гледна точка българската икономика би спечелила много, ако дори само големите корупционни скандали отидат на съд.

Въпреки своята привързаност към България бившият германски посланик остава скептичен относно бъдещето на страната. "Всеки път, когато надеждата се зароди, тя бива унищожавана от разкрит нов корупционен скандал", казва той и допълва: "Това е наистина драматично."

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?