Германски дипломат: При Борисов проблем е непостоянството

Германски дипломат: При Борисов проблем е непостоянството

Германският дипломат Клаус Шрамайер, който дълги години е бил консул в България и посланик в Македония, смята, че решението за съставяне на правителство на малцинството от нови за политиката хора е добро. Същевременно в интервю за Дойче веле той изказва опасения по повод непостоянството на премиера Бойко Борисов и склонността му към надценяване на собствените възможности.

Опитът в политиката не е най-важното, което трябва да притежава едно правителство. Добре е, че в него влизат хора, които не са свързани с досегашните политически сили, и се надявам, че няма да се оставят да бъдат направлявани от други групи, както беше с досегашните правителства, казва Шрамайер пред Дойче веле.

Според него твърдението, че министрите в правителството нямали политически опит, е по-скоро предразсъдък. Като пример той дава министрите на външните работи и на отбраната Румяна Желева и Николай Младенов, които са работили в Европейския парламент.

Решението на Борисов за правителство на малцинството "никак не е глупаво", смята Шрамайер, защото по този начин "Борисов ще може да управлява по-лесно хората си, както го правеше в градския съвет на София".

За опитния германски дипломат обаче е смущаваща декларацията на "всички в кабинета, че са предани на Бойко Борисов и че това е основната им квалификация".

"Това твърдение крие голяма опасност. Възможно е тези хора да нямат смелост да противоречат на Борисов, когато е необходимо. А при Борисов е проблем неговото непостоянство. Веднъж едно, друг път друго. Той самият още не е наясно накъде да поеме", казва Клаус Шрамайер.

За него е смущаващ и избера на Божидар Димитров за министър без портфейл: "Дали това е жест на вярност, защото Божидар Димитров навремето помогна на Борисов за кметския пост или пък по този начин Бойко Борисов не иска съвсем да скъса връзките с ДС. Дали там има някакви по-дълбоки връзки... Не ми е съвсем ясно", казва дипломатът.

За избора на Вежди Рашидов за министър на културата Шрамайер има ясно обяснение: "Бойко Борисов трябва да се бори за душите на турците и срещу Доган. Дори и Рашидов да е бил част от "Мултигруп". Трябва да се правят компромиси, Борисов не може да управлява сам като в празно пространство."

Обявеното от Бойко Борисов намерение да отвори всички досиета би било според Клаус Шрамайер "брутална революция за България".

"Това е много опасна стъпка, защото по този начин Борисов ще настрои цялата българска номенклатура срещу себе си. Освен това, ако отвори всички досиета, ще трябва да бъдат отворени и тези на агентите на КГБ и техните доверени лица. А това ще доведе до проблеми с Москва", смята дипломатът.

Има обаче и още нещо специфично по отварянето на досиетата, казва Шрамайер: "Подозирам, че Борисов има връзки с мрежите, нямам предвид червените, а комерсиалните, мафиотските. Ето защо мисля, че той ще отвори досиетата на червените, но ще бъде предпазлив с тези на олигарсите и на бизнесмените."

По повод обещанието на Бойко Борисов да привлече повече чуждестранни инвеститори Клаус Шрамайер отбелязва, че "най-лошото при Борисов е надценяването на собствените възможности".

"Например като каза, че ще върне парите по САПАРД. Като че ли ЕС само чака Борисов да стане премиер и да пусне отново парите. Това не е така. Той трябва да спечели доверието на ЕС и на инвеститорите, а това е възможно само чрез добра политика, а не просто с намерения", твърди Клаус Шрамайер.
Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?