Германски експерти очакват "не особено добър" доклад на ЕК за България

Германски експерти очакват "не особено добър" доклад на ЕК за България

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България в областта на вътрешните работи и правосъдието "няма да бъде особено положителен", затова най-вероятно няма и да е последен.

Тази прогноза направи в петък на семинар за съдебната реформа Марко Арндт от фондация "Конрад Аденауер". Експертът е наблюдател на процесите в посочените области.

Арндт изрази съжалението си, че въпреки надеждите този доклад няма да бъде последен и след него няма да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка, който действа за нашата страна в последните 5 години.

"За съжаление това няма да бъде последният доклад", посочи Марко Арндт, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че продължаването на този механизъм ще е в интерес и на ЕС, и на гражданите.

Механизмът и продължаващите доклади на ЕК нямат срок и ние искаме тези реформи да продължат. "Аз не мисля, че това е дискриминация, ние искаме тези реформи да продължат и България да приема много сериозно тези реформи", изтъкна той. Арндт заяви още, че в Европа знаят, че България много сериозно се отнася към тези доклади.

Аз съм абсолютно сигурен, че ще бъдат оценени усилията на България и Румъния, но аз съм и абсолютно сигурен, че ЕК ще иска по-нататъшни реформи, посочи и Торстен Гайслер от фондацията.

Той изтъкна, че няма друг начин за контрол извън механизма и допълни, че той е помощно средство, а не за санкции.

Гайслер припомни, че ЕК вече е регистрирала политическата воля на сегашното правителство да се проведе реформа, но липсват конкретни резултати. Той отбеляза, че преди година не бе приет законът за конфискация на имуществото и на това не бе погледнато положително от комисията. "В момента, слава Богу, този закон беше приет най-накрая и това дава едно предимство на България по отношение на съдебната система и след като видим как действа, той ще бъде оценен", заяви германецът.

Гайслер обобщи, че в България "има арести, има разследвания, няма осъдителни присъди". "Има необходимост от подобрение на работата на прокуратурата. Има критика и към случайния принцип на разпределение на съдиите, които гледат тези чувствителни дела. Има място за напредък и за подобрение. Комисията ще оцени резултатите, но има все още места, където трябва да се работи", заяви той.

Експертът препоръча годишният доклад на ЕК през следващия месец да бъде разглеждан критично и критиките да бъдат взети сериозно. Гайслер посочи и че механизмът няма ограничение във времето.

Според него България и Румъния не са единствените страни, които трябва да бъдат наблюдавани от ЕС и има и други страни, които отдавана са членки.

През седмицата министрите на правосъдието и вътрешните работи Диана Ковачева и Цветан Цветанов бяха в Брюксел за разговори по предстоящия доклад. Цветанов заяви, че не е важно каква ще бъде оценката в доклада, а какви са реалните резултати в борбата срещу организираната престъпност и реалните реформи в съдебната система. Ковачева от своя страна обяви, че имат пълната подкрепа на генералния секретар на Еврокомисията Катрин Дей за промените в съдебния закон, в който така и не бе включено изрично поисканото и многократно повторено в пряк текст настояване на ЕК за пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет.

Преди това премиерът Бойко Борисов отхвърли каквато и възможност за негативен доклад. "Те ще ни пишат слаба оценка! Айде, бе! За всичко, което е направено у нас, ние сме си заложили живота! С мене вече много по-различно се говори в Брюксел, като ги питам: "Колега, колко тона кокаин сте задържали вие? Колко тона хероин или синтетика. Да ви чуя! Ми, фа, сол, ла го знам и аз. Ни-кол-ко!", заяви Борисов преди седмица пред в. "Преса".

Споделяне

Още по темата

Още от България