Германски експерти препоръчват България за краткосрочни инвестиции

Германските борсови експерти вече не гледат на Източна Европа като на рискова зона за инвестиции, съобщи Би Би Си. Те вече препоръчват да се правят краткосрочни капиталовложения не само в страните, които ще се присъединят от май т.г. към ЕС, но и в България.

Сега е идеалният момент за купуване на акции, ценни книжа и влагане на капитали във фондовете на източноевропейските страни, твърдят финансовите експерти в навечерието на разширяването на ЕС и на фона на новината за занижения икономически прираст в Германия - 1.5 % вместо прогнозата от 2 % за 2004 година.

Доскоро никой сериозен фондов мениджър не се решаваше да препоръча като сигурни капиталните пазари в Източна Европа със значително по-високи лихвени проценти и ги приравняваше на непредвидимия риск в Китай и в Далечния изток.

Сега експертите са единодушни в благоприятната промяна в целия източноевропейски регион. Както пише германското издание "Файненшъл таймс Дойчланд" и германският "Мениджър мегазин", за 2004-2005 г. източноевропейските нови членки ще имат икономически прираст между 3.5 до 5 процента, а приемането им от 1 май в ЕС е една допълнителна гаранция за капиталовите фондове.

България се препоръчва от телевизионния финансов експерт на CDF Капучински като възможност за краткосрочни капиталовложения от 1 до 5 години в смесени фондове с висок риск, при който обаче основният капитал е гарантиран и може да носи по 15 до 17 % лихва.

Според фондовите мениджъри на "Юниън инвестмънт" Рихард Бенке и на "Активелт" Щефан Аменда, България и Румъния имат дори по-добра позиция през идните 3 години в сравнение с някои от новите източноевропейски членки, които са по-тясно свързани икономически с Германия и слабата ѝ конюнктура може да спъва и техния растеж.

Експертът за Източна Европа на капиталовия фонд Дека Витмар Хорнонг посочва високия икономически прираст в България - 4.6 % и незапълнения капацитет на капиталовия пазар като особено благоприятен момент.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?