Германски епископ уволнен заради разкошна резиденция

Папа Франциск уволни германски епископ, който си е построил нова луксозна резиденция за 31 млн. евро с църковни пари, съобщи Ройтерс.

Монсиньор Франц-Петер Тебарц-ван Елст, който управляваше епархията на Лимбург, бе временно отстранен от поста през октомври, когато Църквата започна разследване на действията му, предизвикали широко възмущение сред вярващите в Германия и спечелили му прозвището "епископа на разкоша".

Той се опита да оправдае харчовете с аргумента, че те всъщност отишли за 10 проекта и се появили допълнителни разходи, защото реконструираните сгради били исторически паметници.

Още през октомври Тебарц-ван Елст предложи оставката си, която сега, след приключване на разследването, бе приета. На неговото място е назначен епископ от друга епархия в Германия. В обявеното от Ватикана решение се казва, че на Тебарц-ван Елст ще бъде предложена друга служба "в подходящо време".

Папа Франциск още с възкачването си на престола миналата година призова църковните служители по света да бъдат по-пестеливи, да живеят по-скромно и да бъдат по-близо до бедните.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят