Германски институт предлага модел за преструктуриране на дълга на европейски държави

Водещ германски икономически институт предложи модел, който позволява на затруднените икономики от еврозоната да преструктурират дълга си, възкресявайки дебата, който раздели мненията в единната валутна зона, предаде Ройтерс.

Дискусиите как да бъдат спасявани силно задлъжнелите европейски държави, като например два пъти спасяваната Гърция, затихна с отслабването на дълговата криза в еврозоната и със спада на лихвите на страните от блока.

Институтът за икономически изследвания в Манхайм, известен с абревиатурата Цет Е Ве (ZEW), който публикува следени отблизо данни за бизнес доверието в най-голямата европейска икономика, се възползва от това затишие, за да представи една идея, която би предизвикала бурни реакции, ако беше представена в разгара на кризата.

Трябва да приемем ситуацията, при която преструктурирането на държавните облигации не води до катастрофа, заяви пред журналисти във Франкфурт председателя на Цет Е Ве Клеменс Фюст. Нуждаем се от надеждна процедура на фалит, заяви той.

Идеята е изключително заредена с напрежение, тъй като много експерти са на мнение, че дефолтът на една страна в 18-членната еврозона ще навреди на единната валута. Инвеститорите се надяват групата да се държи заедно и членовете в нея да се подкрепят в трудни моменти. Създаването на система, която ще позволява на страните да фалират би разрушила тези надежди.

Макар Фюст да посочи, че планът трябва да бъде въведен едва в далечно бъдеще, например 2025 година, идеята може да набере скорост, ако някоя страна като Гърция или Португалия например същевременно отново попадне в затруднено положение.

Според схемата затруднената страна ще кандидатства за помощ от спасителния фонд на еврозоната Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ). След това ЕСМ ще даде срок на страната да оправи финансовото си състояние за три години. Ако страната не успее, ЕСМ ще започне преговори със собствениците на държавни облигации, налагайки загуби и намалявайки дълга до 60 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Не е ясно дали Фюст ще получи подкрепа за идеята си в Берлин.

Споделяне

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?