Германски консерватори призовават за край на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС

Норберт Рьотген

Двама високопоставени германски консервативни политици призоваха Европейският съюз да спре преговорите за членство с Турция след референдума за разширяване на правомощията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предаде Ройтерс.

Норберт Рьотген от Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел каза, че ако не се вземат мерки за справяне с последиците от референдума, това ще навреди на Европа.

"Ще навредим на доверието към Европа, ако не отговорим на решението на Турция срещу демокрацията, срещу върховенството на закона . . . ако продължим да се държим здраво за измислицата за присъединяване на страна с такова управление и такава конституция", заяви Рьотген, който е председател на комисията за външни отношения на Бундестага.

Според него преструването, че Турция може да се присъедини към ЕС, би попречило на Европа да изгради нови, по-реалистични отношения с Анкара.

Йоахим Херман от Християнсоциалния съюз каза, че преговорите за присъединяване на Турция към ЕС би трябвало да бъдат спрени, а не прекъснати.

"Въпрос на време е да се сложи край на преговорите за членство в ЕС", заяви Херман, който е вътрешен министър на провинция Бавария.

"Трябва да спрем да се заблуждаваме: няма общи перспективи с Турция на Ердоган", каза той.

Споделяне

Още от Европа