Германски кораб с мигранти навлезе в италиански води, нарушавайки забраната на властите

Съдът в Страсбург призна правото на Италия да не приема кораба

Германски кораб с мигранти навлезе в италиански води, нарушавайки забраната на властите

Германският хуманитарен кораб "Сий-уоч 3", който е в Средиземно море от 14 дни с 42 спасени мигранти на борда, навлезе в италиански води, като пренебрегна заповедта на италианските власти да не го прави, въпреки риска от големи глоби, съобщи пресслужбата на хуманитарната организация Сий-оуч, цитирана от Ройтерс и ДПА.

В изявлението се казва, че капитанът е решил да се насочи към остров Лампедуза, защото хуманитарната ситуация на кораба "сега е по-отчайваща от всякога", а според морското право му е разрешено да влиза в национални води при бедствие.

"Навлязохме в италиански води, тъй като нямахме друг избор, за да осигурим сигурността на нашите пътници, чиито основни права дълго са били нарушавани", каза в изявление ръководителят на организация "Сий-уоч" Йоханес Байер".

"Сий-уоч 3" досега беше закотвен в международни води в близост до остров Лампедуза. Спасителният кораб качи на 12 юни на борда си на 53 мигранти край бреговете на Либия. Оттогава Италия се съгласи да приеме 11 от тях поради медицински и хуманитарни съображения, но отказва да приеме останалата група мигранти, припомня ДПА.

По-рано стана ясно, че Европейският съд по правата за човека (ЕСПЧ) е отхвърлил иска на екипажа на "Сий-уоч 3" да акостира в Италия.

В решението на съда в Страсбург се казва, че той е решил да не задължава италианското правителство да приеме намиращите се на борда на хуманитарния кораб мигранти, тъй като то вече е разрешило на най-уязвимите пътници, включително бременни жени и деца, а също и на един от мигрантите, който се е чувствал зле, да слязат на италианския бряг.

В решението си ЕСПЧ изразява надежда, че италианските власти ще продължат да оказват цялата необходима помощ на онези лица на борда на "Сий-уоч 3", които са в уязвимо положение поради възраст или здравословно състояние.

"Ще вляза в италиански води и ще доведа (мигрантите) в безопасност на Лампедуза", заяви пред в. "Република" капитанът Карола Ракете, имайки предвид италианския остров, където са довеждани много бедстващи мигранти.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини обаче заяви, че хуманитарната организация "Сий уоч" би трябвало да ги отведе в Холандия, тъй като корабът ѝ плава под холандски флаг, или в Германия.

"Каквото и да е решението (на ЕСПЧ), моята позиция няма да се промени", каза той. "Що се отнася до мен, ("Сий-уоч 3") може да остане в морето до Коледа или Нова година, но няма да пристигне в Италия", подчерта Салвини.

Заради нарушението на нарежданията на италианските власти, корабът подлежи на глоба от 10 до 50 хиляди евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа