Германски министър: Няма да има продажба на Луфтханза на безценица

Петер Алтмайер

Германското правителство ще предотврати продажба на безценица на националния авиопревозвач Луфтханза (Lufthansa), заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер пред в. "Билд".

Луфтханза, също като други компании, е част от ценното наследство на нашата икономика. Затова ще предотвратим (...) продажбата ѝ на безценица, посочи министърът, цитиран от Ройтерс.

Ще се защитим от чуждестранни инвеститори, които си мислят, че могат да се пазарят за известни и уважавани германски компании, подчерта той.

Шефът на Луфтханза (Lufthansa) Карстен Шпор предупреди в началото на седмицата, че има опасност от натрупването на голям дълг на фона на преговорите за огромен пакет спасителна помощ от държавата.

Преди всичко не трябва да си позволяваме да поемем прекалено голям дълг. Това може да попречи на компанията през идните години, каза Шпор на общото събрание на авиопревозвача във Франкфурт.

Компанията трябва да планира как да връща държавни средства, отпуснати заради коронавируса, посочи той, като допълни, че политиците трябва да са внимателни към всяка форма на помощ, която може да бъде сметната от чуждестранните правителства за нарушаваща правилата за конкуренцията.

Фирмата се нуждае от държавна подкрепа, но не се нуждаем от държавно управление, подчерта Шпор.

Луфтханза се сблъсква може би с най-тежката финансова криза в историята си заради пандемията от коронавирус, като преговаря за държавна помощ от около 10 милиарда евро (10,9 милиарда долара).

При преговорите Луфтханза, която спря от движение почти всичките си самолети, се противопоставя на предложенията държавата да получи дял във фирмата, както и място в надзорния съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес