Германски министър отхвърли твърденията, че в полицията има дясна мрежа

Германски министър отхвърли твърденията, че в полицията има дясна мрежа

Няма доказателства за съществуването на дясна мрежа в германската полиция, заяви Петер Бойт, вътрешният министър на германската провинция Хесен, предаде ДПА. Коментарът му е по повод засилващия се скандал около временното отстраняване от работа през октомври във Франкфурт на полицейски служители, разменяли обидни и ксенофобски материали.

Министърът потвърди, че тази седмица още двама души са временно отстранени. Първите петима са разследвани за използвани на забранени символи и на език на омразата.

Бойт, който е от ХДС на канцлера Ангела Меркел, настоя, че към случая се подхожда много сериозно и отхвърли критиките на опозицията. Министърът каза, че разследването е започнало след подадено през август оплакване от франкфуртска адвокатка от турски произход, получила факс със заплаха за живота на 2-годишната ѝ дъщеря. Твърди се, че бил изпратен от NSU 2.0 - съкращение на крайнодясната екстремистка групировка "Нелегални националсоциалисти". Тя бе призната за виновна в убийствата в Германия на осем турци между 2000 и 2007 г.

Адвокатката Седа Басай-Йълдъз е представлявала семействата на някои от жертвите, защитавала е и ислямисти, смятани за заплаха за обществения ред. При разследването на случая в компютъра на полицайка е намерена информация за адвокатката, взета от полицейската база данни. Чрез мобилния телефон на полицейската служителка се стигнало до чат група, в която били разменяни крайнодесни материали.

Бойт каза, че още не е ясно кой стои зад факса със заплахата. Разследването на петимата полицаи продължава. За другите двама временно отстранени служители се подозира, че са свързани с групировката "Граждани на Райха", която смята Федерална република Германия за незаконна.

Споделяне

Още от Европа