Германски министър призова за офанзива срещу евроскептиците

Хайко Маас

Германският министър на правосъдието Хайко Маас призова да се води настъпателна борба срещу разрастващите антиевропейски настроения, предаде ДПА.

"Ние не трябва да се поддаваме на илюзии: десните популисти в Германия ще се опитат да експлоатират победата на Брекзита в британския референдум за разпалване на антиевропейски настроения", каза той пред агенцията.

Затова е важно този дебат да се състои сега. "Тогава ще стане ясно кой ще поведе Германия - обвързана с международни партньорства - към бъдещето, и кой иска да я поведе по националистически и изолационистки курс", посочи Маас.

Маас обърна внимание, че британският дебат за референдума се е оказал пропит с неприязън към чужденците и ксенофобия. "Това е опасно. А същото проповядват политици във Франция, Холандия и Германия." Маас се позова на проучвания, според които 80 на сто от германците се обявяват за членство в ЕС. "Ето защо аз не се страхувам от такъв дебат, точно обратно", каза министърът.

"Сега всеки вижда какво означава излизането (от ЕС) за страна като Великобритания", каза той. Британците се огънаха и засега нямат представа накъде да вървят след вота.

С оглед по-доброто възприемане на ЕС от неговите граждани Маас разкритикува сегашния процес на договаряне и въвеждане на споразумения за свободна търговия. Те "не са добър пример как ЕС и неговите страни членки трябва да отговарят на нуждите на хората да бъдат информирани", подчерта министърът. Той даде за пример преговорите за такова всеобхватно търговско споразумение между ЕС и Канада, защото то не предвижда ратификация от националните парламенти, а само от Европарламента и от канадското правителство.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?