Германски наблюдатели на изборите: "Такъв хаос и нарушения не сме виждали"

Препоръката им е – повторни президентски и местни избори

На президентските и местни избори в България на 23. 10. 2011 г. тайната на гласуването е системно нарушавана в цялата страна. Това е равносметката на наблюдатели на изборите, пристигнали от Германия по инициатива на Българския център за зелена икономика (БЦЗИ) и Партия "Зелените”, се казва в съобщение на домакините на наблюдателите, разпространено в сряда.

Заключителната препоръка на наблюдателите е – повторно гласуване за президент и местна власт.

Германските наблюдатели посетиха около 50 изборни секции в пет различни области, за да се запознаят с процеса на гласуване там. Ако България иска да бъде реално демократична държава, изборите трябва да бъдат анулирани и повторени, се казва още в съобщението.

В почти всички посетени секции се използваха бюлетини, достатъчно прозрачни, за да може позицията на кръстчето да бъде разпозната, дори и бюлетината да е прилежно сгъната.

“Така не е спазено основното изискване за демократични избори, а именно: тайната на вота. Затова според всички демократични норми тези избори следва да бъдат анулирани, каза Кристиян Гайзелман от Българския център за зелена икономика, който заедно с Партия “Зелените” организира посещението на наблюдателите от Германия.

Групата от 9 наблюдатели на възраст от 21 до 43 години са свързани със Зелените в Германия (Bündnis 90/Die Grünen), но сами финансираxa идването си в България като личен граждански ангажимент. Бяха регистрирани от ЦИК като външни наблюдатели.

Освен главния проблем с прозрачните бюлетини са установени многобройни нарушения на наредбите за провеждане на изборите и за броене на гласовете. Установени ca: недостатъчно разстояние между кабините за гласуване и изборната комисия; изборни кабини с разкъсани завеси, които позволяват на комисията да гледа какво се случва вътре; кабини пред отворен прозорец на приземен етаж, така че да може вотът да се наблюдава отвън или да се дадат указания на избирателите в кабините и даже попълнени бюлетини; масово липсващи и непълни протоколи 62 и 64 за уникалността на използвания в изборната секция печат; присъствие на нелегитимирани лица в избирателните секции; липсващи или погрешни указания (лист А4 с примери за знак „x“ в син цвят) за поставянето на знака при гласуването в кабините, и т.н. В няколко случаи са подадени писмени сигнали към отговорните Общински избирателни комисии.

В нито една от комисиите, избрани за наблюдаване на преброяването, членовете не бяха достатъчно добре инструктирани как да броят гласовете според методическите указания към Изборния кодекс.

В цялата страна се забелязва нарушение на указанието бюлетините да се вадят една по една от урните: в много случаи те се обръщаха на масата, въпреки че това беше изрично забранено.

При преброяването в различните секции валидността на бюлетините се тълкуваше по съвсем различен начин, което също е сериозна пречка за легитимността на вота.

Някои от комисиите коригираха грешките след възражение от наблюдателите. Други комисии обаче посрещнаха възраженията на наблюдателите с коментари като: “Тук да не е Германия” или “Така никога няма да свършим”.

Шокиращи за наблюдателите бяха случаите, когато Общински избирателни комисии (ОИК) не реагираха на сигналите им за нарушения по време на преброяването. "Останахме с впечатление, че законовите нарушения се възприемат като съвсем нормални дори от председателите на ОИК", споделиха те.

Според германските наблюдатели президентските и местните избори трябва да бъдат анулирани и повторени.

Личният коментар от германските наблюдатели за впечатленията им от изборите на 23 октомври 2011 г. в България беше: “Такъв хаос и такива нарушения никога не сме виждали. И нямаше да може да си представим, че съществуват в Европа. Наистина е трудно да проумее човек, че демокрацията може да бъде разбирана по този начин.”

Още по темата
Още от България

За или против машинното гласуване?