Германски неонацист, избягал от Германия, за да избегне затвора, беше арестуван в Унгария

Германски неонацист, избягал от Германия, за да избегне затвора, беше арестуван в Унгария

Известният германски неонацист Хорст Малер беше арестуван в Унгария, където потърсил убежище, след като избяга, за да избегне присъда за отричане на Холокоста и подбудителство към антисемитизъм, предаде Асошиейтед прес. Унгарската полиция съобщи, че той е бил арестуван в град Шопрон в ранния следобед.

Говорител на прокуратурата в германския град Мюнхен, където е издадена европейската заповед за ареста на Малер, потвърди, че са били уведомени за ареста на 81-годишния неонацист.

През 70-те години Хорст Малер става съосновател на крайнолявата Фракция "Червена армия", която по-късно се трансформира в крайнодясна. Той е осъждан неведнъж за престъпления, свързани с неонацизъм. През 2003 г. съд в град Майнц го призна за виновен за изявление, че атентатът срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. в САЩ е бил "оправдан" и му наложи глоба от няколко хиляди евро.

Той излежаваше десетгодишна присъда за отричане на Холокоста и подбудителство към антисемитизъм, но преди 2 години беше освободен по здравословни причини. Миналата година му беше наредено да се върне в затвора, но Малер отказа.

Германският в. "Мителдойче цайтунг" публикува в понеделник писмо на Хорст Малер, в което се обръща към "водача на унгарския народ Виктор Орбан" с молба да му предостави убежище, твърдейки, че е преследван по политически причини.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?