Германски политик смята България за подготвена за Шенген

Германски политик смята България за подготвена за Шенген

България е постигнала всички критерии за влизане в Шенгенското пространство, включително се е справила и с корупцията по границите, коментира в събота бившия правосъден министър на Бавария Манфред Вайс.

"България постигна изцяло шенгенските стандарти. Ние се убедихме на място, че вашите граници се охраняват с най-модерната техника за контрол. Напредъкът ви е голям и вие решихте най-важният проблем - този с корупцията по границата", обясни той.

Според Вайс обаче на този етап не е възможно влизането на Румъния в Шенген и поради тази причина няма как да бъде приета и България. "Пречката са вътрешните проблеми на Румъния", обясни той.

Вайс коментира още, че разбира колко несправедливо е това България да чака заради други. Няма как обаче България и Румъния да бъдат разделени и в Шенген да се приеме само едната държава, допълни той.

Вътрешният министър Цветан Цветанов допълни, че в момента присъединяването вече е въпрос само на политическо решение.

"И това, което ще бъде като дебат през октомври месец на министрите на вътрешните работи (на ЕС, бел.авт.), предполагам, че ще се изчака проверката, която ще бъде извършена през декември месец, тази година, относно напредъка на Румъния по механизма за оценка", обясни Цветанов, цитиран дословно от БНТ.

До края на годината ще бъде подложена още веднъж на наблюдение по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, заради вътрешнополитическите проблеми в Букурещ по-рано през годината.

Споделяне

Още по темата

Още от България