Германски политици подкрепят доставки на оръжие за Украйна

Германски политици подкрепят доставки на оръжие за Украйна

Германските политици от основните партии изглеждат единни около удължаване на санкциите срещу Русия, а партията на канцлера Ангела Меркел не изключва страната ѝ да започне да доставя оръжие за Украйна. Това показва допитване, публикувано от в. "Фрнакфурте алгемайне цайтунг" за възможните политически последствия от зачестилите нарушения на примирието в Източна Украйна от страна на проруски сепаратисти.

Представителите на Християндемократическия съюз (ХДС) не изключват Германия да започне да доставя оръжие на Украйна. Политици от Социалдемократическата партия и партията на Зелените поддържат запазването на европейските санкции срещу Русия. По-рано външният министър на Германия Щайнмайер, който е социалдемократ, се обяви за постепенна отмяна на санкциите.

Евродепутати от ХДС подкрепят изпращането в Украйна на по-голямо количество разузнавателна техника и отбранителни оръжия. Аналогично е мнението на председателя на комисията по външна политика в Европейския парламент Елмар Брок. Тази операция обаче би трябвало да бъде оформена по такъв начин, че Кремъл да не съзре нарушение на Минските договорености. Брок освен това се изказва за удължаване на санкциите срещу Русия.


Депутатът от Социалдемократическата партия Фриц Фелгентрой, който е и член на комисията по отбрана в Бундестага, обаче смята доставките на оръжие в Украйна за безсмислени, тъй като това няма да предизвика сериозна промяна в ситуацията, а освен това е напълно възможно да доведе до увеличаване на жертвите в конфликта. Той се обявява против разхлабването на антируските санкции на ЕС, като добавя, че ЕС не би следвало да изключва възможността за засилването на санкциите и разработване на конкретни стъпки за това.

Депутатът от Зелените Ребека Хармс настоява ЕС да спре да обвинява в еднаква степен украинците и сепаратистите за изострянето на военния конфликт. Това отъждествяване е нетърпимо и отслабва реформаторите в Украйна, смята тя. Освен това според нея е необходимо да спрат съмненията по повод наложените санкции срещу Русия. Ужасно е да се наблюдава как Кремъл често и при това успешно разединява Европейския съюз, казва Храмс.

Споделяне

Още от Европа