Германски политици се оказват сред мишените на турския шпионаж

Германски политици се оказват сред мишените на турския шпионаж

Турското разузнаване MIT, по всичко изглежда, шпионира и германски политици. Както съобщава в. "Зюддойче цайтунг", в списъка с 500-те потенциални "врагове на турската държава" се оказват депутатът от Социалдемократическата партия в Бундестага Мишел Мюнтеферинг и депутатът от берлинския парламент Емине Демирбюкен-Вегнер. Те попадат в раздела от досието на MIT "правителствени и неправителствени организации", поддържащи "добри отношения" с движението на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, когото Анкара смята да организатор на опита за преврат през юли 2016 г.

По-рано тази седмица излязоха информации, че ръководителят на турското разузнаване Хакан Фидан е предал на шефа на Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) Бруно Кал списък с имената на 300 човека и 200 организации, за които се смята, че са свързани с движението на Гюлен. Така Анкара очевидно се е опитала да убеди Берлин да ѝ помогне, но резултатът е бил този, че германските власти са предупредили хората от списъка да не пътуват в Турция или да не посещават турски дипломатически медии в Германия.

Депутатът Мюнтеферинг от няколко години е член на комисията по външна политика и председателства германско-турската група за приятелство между двамата парламента. В последно време Мишел Мюнтеферинг не пести публичните си критики към турското правителство, но в същото време настоява за продължаване на диалога.

"Зюддойче цайтунг" отбелязва, че явно MIT класифицира каквито и да е отношения с движението на Гюлен като приятелство с "враговете на държавата". В избирателния район на депутатката има две организации, които според Анкара са свързани с Гюлен. Мюнтеферинг освен това е писала приветствена реч за една от прогюленистките организации по време на културната олимпиада в Рур.

"Подобни действия на турското правителство още веднъж показват опитите за потискане на критични позиции. То за пореден път явно преминава всякакви граници", заяви Мюнтеферинг в Берлин.

В същото време председателят на фракцията на социалдемократите Томас Оперман определи като "съвършено неприемлив факта, че германски депутат попада в полезрението на турските спецслужби".

По думите му Анкара трябва в най-кратки срокове да прекрати следеното. Изпадам в ступор от това колко радикално Турция се стреми да влоши отношенията си с Германия, допълни Оперман.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?