Германски прокурори повдигна обвинение за планиране на терористична атака в Карлсруе

Германски прокурори повдигна обвинение за планиране на терористична атака в Карлсруе

Германски федерални прокурори съобщиха, че са повдигнали обвинения срещу 29-годишен мъж, заподозрян във връзки с групировката "Ислямска държава" (ИД) , в планиране на атака с автомобил срещу масово събиране на хора в югозападния град Карлсруе, предаде Асошиейтед прес.

Заподозреният, който е германски гражданин на име Дасбар В., и чието пълно име не се разкрива в съответствие в германските закони за поверителност, е обвинен за членуване в терористична организация и планиране на насилствени действия.

Прокурорите казаха, че мъжът е обвинен в онлайн разпространение на пропаганда на ИД, започвайки от 2015 г. и обучение в редовете на ИД в Ирак в качеството на снайперист през 2016 г.

Те предполагат, че след връщането си в Германия през 2017 г. той се е заел да подготвя атаката, проучвайки възможни цели и опитвайки се да си намери работа като шофьор-снабдител.

Според обвинителите той е планирал атака срещу тълпите от хора около открита зимна пързалка в Карлсруе, когато е бил арестуван малко преди Коледа миналата година. От декември 2017 г. заподозреният се намира в предварителния арест, съобщава ДПА.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?