Германски съд освобождава бивша водачка на леви терористи

Германски съд реши да освободи Бригите Монхауп, виден член на бившата германска терористична организация Фракция "Червена армия", след 24 години, рекарани в затвора, предадоха в понеделник световните агенции.

57-годишната Монхауп беше арестувана през 1982 г. и осъдена на пет доживотни присъди заради участието ѝ в убийствата на изтъкнати германски личности като председателя на Съюза на работодателите, индустриалеца Ханс-Мартин Шлайер, директора на "Дрезднер банк" Юрген Понто и федералния генерален прокурор Зигфрид Бубак.

Монхауп ще бъде освободена на 27 март с петгодишен изпитателен период.

Фракцията "Червена армия" беше позната още под името "Баадер-Майнхоф" по имената на нейните създатели Андреас Баадер и Улрике Майнхоф. Във втората половина на 60-те години на миналия век групата е движение на протестиращи срещу войната във Виетнам студенти. Нейните членове са привърженици и на живота в комуните и свободната любов в Западен Берлин и Хамбург, преди да се ориентират към кампания на насилие, убийства, отвличания и  бомбени атентати срещу германския елит и американските военни бази в Германия.

През 1998 г. групата обяви, че се разпуска. Предполага се, че тя е отговорна за убийствата на 34 души в периода между 1972 и 1991 г. Двадесет и шестима членове на групата починаха през този период, а други 26 бяха осъдени на доживотен затвор.

Много от тях, представители на второто поколение членове на Фракцията "Червена армия", бяха освободени или амнистирани и сега работят като учители, счетоводители, филмови дейци и журналисти, някои от които използват псевдоними.

Само четирима членове на групата, сред които и Бригите Монхауп, продължиха да излежават присъдите си. Основателите на групата Андреас Баадер, Улрике Майнхоф и някои от първоначалните членове на групата, като Гудрун Енслин, се самоубиха в затвора в периода 1976 г. - 1977 г. Тогава Бригите Монхауп стана част от новото ръководство на групата, довело я до най-висши нива на бруталност, припомня ДПА.

Решението на германския съд за освобождаването на Монхауп беше остро разкритикувано от близките на жертвите на групата, защото Монхауп отказва да се разкае за извършените от нея престъпления, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?