Германски синдикат започна стачки за по-високи заплати и по-кратка работна седмица

Германски синдикат започна стачки за по-високи заплати и по-кратка работна седмица

Най-големият германски синдикат И Ге Метал (IG Metall) започна поредица стачки в подкрепа на исканията си за по-добри условия на труд, предаде ДПА.

В началото на днешния ден са спрели работа служителите в две компании - 65 души са се присъединили към стачните действия в баварския град Ашафенбург, а 100 в западния град Изерлон.

Щафетните стачки се очаква да засегнат компании в югозападната провинция Баден-Вюртемберг, включително производителя на луксозни автомобили Порше (Porsche), и няколко града в Северен Рейн-Вестафалия и източната част на страната.

Сред засегнатите са обекти на производителя на асансьори Отис (Otis) в Берлин, самолетостроителя Бамбардие (Bombardier) в Бранденбург и Фолксваген (Volkswagen) в източния германски град Кемниц.

Стачкували са работници от нощната смяна на доставчика на автомобилно оборудване Кирххоф (Kirchhof) и на производителя на селскостопански машини Клаас (Claas), допълва Ройтерс.

И Ге Метал настоява за увеличаване с 6 процента за заплатите за 3,9-те му милиона членове и възможност за преминаване на 28-часова работна седмица. Профсъюзът иска също така работещите на смени, родителите на малки деца и тези, които се грижат за член на семейството, да получават частична корекция на заплатата.

Исканията ни са икономически обосновани, работодателите могат да си ги позволят и те са правилният отговор на модерния свят на труда, заяви Бернд Купа, ръководител на подразделението на синдиката в Лайпциг.

Германската икономика е в подем, книгите за поръчки на компаниите са запълнени и прогнозите за 2018 г. са добри, допълни той.

Работодателите отхвърлят тези искания и предлагат увеличаване на възнагражденията с 2 процента и еднократно плащане от 200 евро през първото тримесечие.

Преговори между синдикатите и работодателски обединения са планирани за 11 януари в провинция Баден-Вюртемберг, където са централите на автомобилостроителите Порше, Даймлер (Daimler) и производителя на автомобилни части Бош (Bosch).

В Бавария, където са базирани водещи компании като Бе Ем Ве (BMW) и Сименс (Siemens), преговорите ще бъдат възобновени на 15 януари.

Преговори в силно населената провинция Северен Рейн-Вестфалия, дом на концерни като ТисенКруп (TyssenKrupp), ще последват на 18 януари.

Германски работодатели обвиниха синдиката И Ге Метал (IG Metal) в прекомерни действия, съобщи германското издание "Теглихер анцайгер".

Стачките трябва винаги да са едва последното средство, след като преговорите не доведат до резултати. Това заяви Пер-Михаел Дик, председател на работодателската организация Зюдвестметал (Suedwestmetall), след стачката в автомобилостроителя Порше (Porsche) миналата седмица.

Истинските причини за гнева на синдиката са в категоричния отказ на работодателите срещу плана за 28-часова работна седмица, отбелязва АФП.

Не става въпрос за модел, подобен на четиридневната работна седмица, въведена между 1994 и 2006 година в германските заводи на автомобилостроителната компания Фолксваген (Volkswagen), чиято цел в основата си беше да бъдат спасени десетки хиляди работни места.

Сега И Ге Метал иска работниците, подложени на изнурителен труд, с малки деца или родител, нуждаещ се от специални грижи, да имат намалено работно време - от 35 на 28 часа седмично - но без да губят изцяло заплащането за седемте часа работа по-малко.

Формулата ще бъде ограничена в рамките на две години и ще гарантира връщане към работа на пълно работно време.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа