Германски учен получи Нобеловата награда за химия

Германски учен получи Нобеловата награда за химия

Шведската академия на науките в Стокхолм обяви, че присъжда на германския учен Герхард Ертъл Нобеловата награда за постижения в областта на химията на пресконференция в сряда.

Ертъл получи наградата за “изследвания на химическите процеси на твърди повърхности”. Изследванията на учения са позволили създаването на технологии, използвани в много отрасли. Разработките му се ползват при катализаторите в автомобилите, производството на полупроводници и изкуствените торове.

Проучването на химическите реакции по повърхността на телата играе голяма роля и във фундаменталната наука. Работата на Ертъл в основата на съвременните представи за процесите, протичащи в озоновия слой на атмосферата и парниковия ефект.

Самият химик, който в сряда навършва 71 години, нарече вестта за награждаването си “най-добрият подарък, който може да се получи за рожден ден”.

По думите на Ертъл, когато във вторник разбрал за присъждането на Нобелова награда по физика на германец, бил сигурен, че няма да връчат премията по химия отново на германец.

“Това е най-голямата награда в живота, която може да получи учен”, каза химикът.

Призът на Нобел за химия, както и на другите наградени, ще бъде връчен на 10 декември в Стокхолм, когато е годишнината от смъртта на Нобел.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?