Германски вестник пита "Защо не разбираме ромите?"

Германски вестник пита "Защо не разбираме ромите?"

Германският вестник "Франкфуртер рундшау" под заглавие "Защо не разбираме ромите?" пише в четвъртък, че част от българските роми, пристигащи във Федералната република дори не знаят, че могат да получават социални помощи.

"Франкфуртер рундшау" цитира примери от Дортмунд, където има голяма ромска имигрантска общност.

"Отначало дойдоха жени, тръгнали да проституират, които след това доведоха семействата си; мъжете започнаха да търсят работа или да събират метал. Пришълците от България изобщо нямаха представа, че имат право да поискат помощи за отглеждането на децата си", пише германското издание и допълва, че начинът на живот на ромите не е понятен за обществото нито в Западна, нито в Източна Европа.

"Франкфуртер рундшау" подчертава, че образованието не е решение на проблема, тъй като навсякъде в Източна и Югоизточна Европа, при това не само по отношение на ромите, е прекъсната връзката между образованието и добрия стандарт на живот.

Германският вестник стига до извода, че решението на проблема е работеща икономика, която да осигурява работни места.

В статия със заглавие "Ромите - изясняване на ситуацията" британският "Гардиън" призовава да бъдат отхвърлени предразсъдъците и да се изследва действителният потенциал на приноса, който ромите биха могли да имат за Великобритания.

"Възприятията ни за ромите са оформени от въображаемия образ на циганите, дълбоко вкоренен в нашата култура. Този въображаем образ представлява обратното на нашите ценности: нашето общество ограничава начините за изразяване на емоциите, затова ние завиждаме на страстта, която циганите изразяват чрез своята музика и екзотичен външен вид. Чувстваме се хванати в капана на рутината на нашето всекидневие и откриваме романтика в свободата и спонтанността на циганския живот, но също така го и отхвърляме като незаконен и неконтролируем.

Предразсъдъците ни пречат да преценим рационално действителните проблеми, пред които са изправени ромите мигранти. По дефиниция социалното включване може да се случи само, ако практиките за изключване бъдат изкоренени. Вместо да обвиняваме ромите за нашите страхове и фантазии, би трябвало да им протегнем ръка и да позволим на самите себе си да бъдем вдъхновени от тяхното великодушие, приспособимост и отдаденост в оказването на взаимна подкрепа", пише изданието.

Споделяне

Още от Европа