Германски вестник предупреждава за заплаха от срив на Изток

Финансово-икономическата криза може да нанесе жестоки поражения на неукрепналите демократични общества в Източна Европа, пише германският "Зюддойче цайтунг" в уводна статия за последствията от глобалния икономически срив.

"Кризата започна в американските предградия, обхвана западноевропейските банки, след което рухна и първата държава - Исландия. Ето че сега се олюлява и Източна Европа, онзи регион, с който се свързват толкова много надежди", констатира вестникът, цитиран от Дойче веле.

Според изданието кризата би могла да нанесе жестоки поражения на тези неукрепнали демократични общества с тяхната новосъздадена пазарна икономика, тъй като без никакъв преход източноевропейските държави се сриват от икономическия бум в дълбока рецесия.

"Те финансираха този бум главно с чуждестранни пари, само че сега инвеститорите се отдръпват, което повлича към дъното източноевропейските валути. Впрочем на Запад не бива да забравят, че източноевропейците просто следваха западния пример, залагайки изцяло на пазарната икономика", пише "Зюддойче цайтунг".

Според вестника в страни, които до преди две десетилетия бяха под съветско господство, в случая не става дума само за икономиката, защото е разтърсена е почти митичната вяра в "златния Запад", а смятаният за отдавна изживян скепсис по адрес на пазарното стопанство и демокрацията отново се усилва.

"Зюддойче цайтунг" съветва ЕС и по-специално големите индустриални нации Германия, Франция, Италия и Англия да не подценяват тези настроения, тъй като смесицата от евроскептицизъм и страх от руснаците би могла да подготви терена за популистите и да доведе до дестабилизация. Подобно развитие би имало непредвидими последствия за ЕС.

"Така че големите в общността, въпреки собствените си проблеми, трябва без бавене да разработят концепции за подпомагане и оздравяване на застрашените новаци от Изтока - и да предоставят необходимите милиарди. Това няма да бъде подарък за бедните съседи, а добра инвестиция в името на собствените интереси. Защото ако източната половина на ЕС се срине в кризата, Западът ще трябва по-късно да заплати много по-висока цена", заключава "Зюддойче цайтунг".
Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?